E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3172
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Uzvārda maiņa pēc laulības šķiršanas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2013
Vladislavs Stačs

Labdien! Mana meita dzīvo Anglijā un bija precējusies. Viņai uzvārds bija Aelita Stača-Joviča. Tagad viņa ir šķīrusies. Vai viņai ir jāmaina pase un cik ilgā laikā tas ir jāizdara? Viņa grib tikai savu uzvārdu Aelita Stača. Paldies!

A
atbild:
14. novembrī, 2013
Laura Platace
LV portāls

Šķirot laulību Latvijā, laulības šķiršanas apliecībā ir jānorāda, kādi būs personu uzvārdi pēc laulības šķiršanas. Šajā gadījumā 30 dienu laikā personai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei ir jāiesniedz dokumenti jaunas pases saņemšanai. Pretējā gadījumā personu soda pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa 186.panta pirmās daļas: „Par dzīvošanu bez derīga personu apliecinoša dokumenta - uzliek naudas sodu personām, kurām jābūt personu apliecinošam dokumentam, līdz divdesmit pieciem latiem.” 

Ja laulība ir šķirta ārzemēs, tādā gadījumā ir jāskatās attiecīgās valsts regulējums, kādā veidā noris uzvārda maiņa, šķirot laulību. Ja pēc šķiršanās personai ir palicis tas pats uzvārds, kāds bija laulības laikā, bet persona to vēlas nomainīt, to ir iespējams izdarīt. 

Personas vārda un uzvārda mainīšanu regulē Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums. Tajā noteikts, ka uzvārdu var mainīt šāda iemesla dēļ: persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, ja tas nav izdarīts, šķirot laulību

Lai to varētu izdarīt, procedūra ir sekojoša. Personai, kura vēlas mainīt savu uzvārdu, ir jāraksta iesniegums. Iesnieguma veidlapa ir pieejama Ministru kabineta noteikumu Nr.1079 „Noteikumi par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas iesniegumu veidlapu paraugiem” pielikumā. Iesnieguma veidlapa ir pieejama arī pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs. Aizpildīto persona uzvārda maiņas iesniegumu var iesniegt jebkurā pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs.

Kopā ar iesniegumu ir jāiesniedz arī viena fotogrāfija 4,5 x 3,5 cm. Iesniedzot iesniegumu, ir jāuzrāda personu apliecinošs dokuments. Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 9.pants paredz, ka valsts nodeva par vārda vai uzvārda ieraksta maiņu ir 50 latu. 

Lēmumu par administratīvā akta izdošanu pieņem viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas. To personai paziņo rakstveidā, nosūtot paziņojumu uz personas iesniegumā norādīto dzīvesvietas adresi. Savukārt, lai saņemtu jaunu personas apliecinošu dokumentu, personai 30 dienu laikā pēc attiecīgo dokumentu saņemšanas PMLP ir jāiesniedz uzvārda maiņas apliecība

Plašāks izklāsts ir pieejams skaidrojumā „Kādos gadījumos ir iespējams mainīt savu vārdu un uzvārdu”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 256 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas