E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9540
Lasīšanai: 2 minūtes

Īpašumtiesībām jābūt nostiprinātām zemesgrāmatā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. maijā, 2016
Vitālija Padervinska

Ir nopirkta mājas puse. Vai pie notāra apstiprināts telpu un zemes lietošanas plāns ir pietiekošs, lai nekādā juridiskā jautājumā nerastos problēmas? Piem., īpašuma nodokļu vai jebkurā citā īpašuma tiesību jautājumā. Paldies.

A
atbild:
20. maijā, 2016
Latvijas Notariāts
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Ja pareizi saprotu no Jūsu jautājuma, tad Jūs pie zvērināta notāra esat noslēguši pirkuma līgumu par nekustamā īpašuma ½ domājamās daļas pirkšanu, vienlaicīgi starp kopīpašniekiem nosakot telpu un zemes lietošanas kārtību, kas atzīmēta konkrētā plānā. Šajā gadījumā svarīgi ir Jūsu īpašuma tiesības uz nekustamā īpašuma ½ domājamo daļu un starp kopīpašniekiem noteikto telpu un zemes lietošanas kārtību nostiprināt zemesgrāmatā. Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustama īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Ja minētais nostiprinājums zemesgrāmatā ir ierakstīts, Jums nav nepieciešams veikt vēl kādas papildu darbības. Zemesgrāmatas ierakstiem ir publiska ticamība.

Saskaņā ar Civillikuma 927. pantu īpašums ir pilnīgas varas tiesība par lietu, t.i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību.

Gadījumā, ja zemesgrāmatā nostiprinājums nav ierakstīts, tad Jums ar otru kopīpašnieku jāvēršas pie zvērināta notāra, kurš sastādīs attiecīgu nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatu nodaļai par Jūsu īpašuma tiesību uz nekustamā īpašuma ½ domājamo daļu un starp kopīpašniekiem noteikto telpu un zemes lietošanas kārtību nostiprināšanu zemesgrāmatā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas