E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8750
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darba ņēmēja personas datu publiskošanai nepieciešams tiesisks pamats

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2016
Larisa

Labdien. Lūdzu jūsu konsultāciju vienā jautājumā. Darba devējs vēlas iekļaut darba līgumā šādu punktu: „Darba devējs ir tiesīgs izmantot Darba devēja telpās un Darba devēja pasākumos uzņemtos foto un videomateriālus, kuri satur Darbinieka attēlus, Darba devēja reklāmas un informatīvos materiālos par Darba devēju un organizētiem pasākumiem.” Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
29. janvārī, 2016

Datu valsts inspekcija skaidro, ka Saskaņā ar Fizisko peronu datu aizsardzības likuma (turpmāk – FPDAL) 2.panta 3. un 4.punktu personas dati ir jebkāda informācija, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu fizisko personu, un personas datu apstrāde ir jebkura ar personas datiem veikta darbība. Tādējādi personas vārda, uzvārda, personas koda, fotogrāfijas un citas informācijas, kas attiecas uz šo personu, publiskošana ir personas datu apstrāde, un tā ir jāveic atbilstoši FPDAL.

Saskaņā ar FPDAL personas datu apstrāde ir atļauta, ja pastāv kāds no FPDAL 7.pantā noteiktajiem personas datu apstrādes tiesiskajiem pamatiem.

Paskaidrojam, ka saskaņā ar FPDAL 7.panta 2.punktu līgumsaistības var būt tiesiskais pamats personas datu apstrādei, kura ir nepieciešama un nodrošina līguma priekšmeta izpildi. Savukārt konkrētajā gadījumā līguma priekšmets ir darba tiesisko attiecību nodibināšana, nevis fotografēšana un filmēšana.

Līdz ar to Datu valsts inspekcija šobrīd nekonstatē, ka FPDAL 7.panta 2.punkts ir tiesiskais pamats personas datu apstrādei foto vai video veidā. Tādējādi šāda punkta iekļaušana darba līgumā ir prettiesiska.

Vēršam uzmanību, ka Datu valsts inspekcija ir izstrādājusi rekomendāciju „Personas datu aizsardzība darba vietās”, kas ir pieejama un ar kuru Jūs varat iepazīties Datu valsts inspekcijas interneta mājaslapā www.dvi.gov.lv sadaļas „Jaunumi” apakšsadaļā „Publikācijas”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas