E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8343
Lasīšanai: 4 minūtes

Iespējami vairāki varianti, kā vecmāmiņa var nodot dzīvokli mazmeitai

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2015
Marat

Mana vecāmāte vēlas pārrakstīt dzīvokli. Es nevaru izlemt, kā labāk rīkoties un kādā ceļā izdevumi būtu lētāki. 1. Pārrakstīt dzīvokli uz mana vārda tagad. 2. Rakstīt testamentu kā dāvinājumu pēc nāves. 3. Rakstīt testamentu, kad pēc nāves dzīvoklis pieder man. Kā labāk rīkoties un kā būtu izdevīgāk ar izdevumiem?

A
atbild:
01. decembrī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Aprakstītajā situācijā iespējami vairāki risinājumi. Kurš variants izdevīgāks, jāizlemj Jums pašai. Vislabāk ir konsultēties ar zvērinātu notāru, kurš, iepazīstoties ar situācijas apstākļiem, spēs detalizētāk izskaidrot procedūru un arī izmaksas.

Dāvinājumam iespējami trīs varianti:

  • Dāvinājuma līgumu slēgt kā notariālo aktu. Šādā gadījumā jāvēršas pie zvērināta notāra, kurš sagatavos līguma projekta tekstu un saskaņos to ar darījuma pusēm. Dāvinātājam (vecmāmiņai) un apdāvinātajam (Jums) līgums būs jāparaksta zvērināta notāra klātbūtnē.
  • Dāvinājuma līgumu slēgt privāta dokumenta formā. Arī slēdzot šādu līgumu, jāvēršas pie zvērināta notāra. Darījuma pusēm līguma projekta teksts jāsagatavo pašām, bet līgums jāparaksta zvērināta notāra klātbūtnē, par ko zvērināts notārs izdara apliecinājumu.
  • Dāvinājuma līgumu slēgt privātā kārtā. Līguma slēgšanas procesā zvērināts notārs netiek iesaistīts. Šādā gadījumā dāvinātājs un apdāvinātais līgumu slēdz sev izvēlētā laikā un vietā.

Plašāks skaidrojums par dāvinājuma līgumu pieejams rakstā „Dāvinājuma līgums. Kas jāņem vērā, to noslēdzot?”. Izsmeļoša informācija par dāvinājuma līguma slēgšanu pieejama Zemesgrāmatas mājaslapā, kur minēts arī par izmaksām. Ar dāvinājuma līgumu saistītās izmaksas ir atkarīgas no dāvinājuma līguma slēgšanas formas.

Vecāmamma Jums var arī pārdot dzīvokli par simbolisku samaksu. Par pirkuma līgumu būtiska informācija pieejama Zemesgrāmatas mājaslapā.

Jārēķinās, ka abos gadījumos būs jāmaksā nodoklis no kapitāla pieauguma; par to plašāks skaidrojums rakstā „Nekustamā īpašuma pārdošana. Kad jāmaksā nodoklis?”.

Skaidrojumus saistībā ar testamenta slēgšanu var lasīt rakstos „Testamenta izpildīšanas nosacījumi”, „Testamenta spēks un nozīme”. Notāru kompetencē ir arī ar testamentu slēgšanu saistītie jautājumi.

Varat apsvērt domu arī par uztura līguma slēgšanu, ja esat uzņēmusies rūpes par vecmāmiņu. Līguma būtība ir, ka Jūs rūpējaties par vecmāmiņu līdz viņas mūža galam un par šīm rūpēm viņa Jums atstāj savu dzīvokli. Plašāk par uztura līgumu varat izlasīt e-konsultācijā un skaidrojumā „Uztura līgums. Kas jāņem vērā, to noslēdzot”.

Notāru saraksts pieejams Latvijas notāru oficiālajā mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas