E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8292
Lasīšanai: 3 minūtes

Lietā esošu vairāku parādnieku saistības ir solidāras

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2015
Laurita

Sveiki. Manam vīram pirms pāris dienām atnāca ierakstīta vēstule saistībā ar parādu piedziņu, ko viņš sen savu daļu jau ir atmaksājis. 2010.gadā viņam bija tiesa, un uz 3 cilvēkiem viņiem bija jāmaksā atlīdzība cietušajam. Savu daļu viņš atmaksāja jau tā paša gada laikā. Par pārējiem diviem informācijas nav, vai viņi ir samaksājuši (izrādās, ka ne). Tagad pēc 5 gadiem manam vīram atnāk vēstule, kurā pieprasa viņam vienam atmaksāt diezgan iespaidīgu naudas summu. Pierādījumi, ka vīrs ir samaksājis to summu 2010.gadā, ir bankas kontu izraksti. Viņš šajās dienās ir sazinājies ar cietušo personu un tiesu izpildītāju, visus papīrus ir parādījis, bet tiesu izpildītāja uzskata, ka tomēr manam vīram ir jāatmaksā visa naudas summa. Un cietušā persona it kā saprot, ka manam vīram nebūtu jāmaksā par tiem pārējiem diviem nauda, tomēr neko nevar darīt. Ko šajā situācijā darīt? Ar pārējiem diviem manam vīram sen jau kā kontakta vairs nav, un nemaz nezina, kur viņi atrodas. Vai tiešām vīram ir jāuzņemas arī par tiem diviem atbildība un jāmaksā viņu vietā tā nauda?

A
atbild:
16. novembrī, 2015

Šajā situācijā runa ir par solidārām saistībām, kuru būtība ir noteikta Civillikuma Saistību daļā.

Respektīvi, tas nozīmē, ka visi trīs parādnieki par parāda saistībām atbild pilnā apmērā. Ja no pārējiem diviem piedziņa nav iespējama, tad tiesu izpildītājs ir tiesīgs piedzīt no trešā parādnieka visu atlikušo daļu. Šādas tiesības tiesu izpildītājam dod CL 1682.pants - katru kopparādnieku jeb solidāri saistīto var piespiest izpildīt visu saistību, un viņa izpildījums atsvabina pārējos no viņu saistības.

Pēc tam parādnieks, kas apmaksājis visas parādsaistības, regresa prasījuma kārtībā var vērsties pret pārējiem debitoriem (parādniekiem). Šādas tiesības tam dod CL 1686.pants - kopparādnieks, kas apmierinājis kreditoru, var prasīt no pārējiem atbilstošu atlīdzību, ja tam nav sevišķu šķēršļu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas