E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8284
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Ieguldījums funkcionāli līdzīgā īpašumā pirms vienīgā NĪ pārdošanas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. novembrī, 2015
Leons

Labdien. Likums nosaka, ka, ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas". Lūdzu, izskaidrojiet (būtu ļoti labi, ja ar piemēriem), kā izprast šo teikumu un kā tas ir domāts? - "...ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas". Nesaprotu, kā var no jauna ieguldīt ienākumu pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

A
atbild:
06. novembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” no 2014.gada 1.janvāra ar grozījumiem tika ieviesta iedzīvotājiem pretimnākoša norma, nosakot nodokļa atbrīvojumu ienākumam no kapitāla pieauguma, ja pārdod vienīgo īpašumu un to iegulda funkcionāli līdzīgā īpašumā gadu pēc vai gadu pirms vienīgā īpašuma pārdošanas. Grozījumu anotācijā (paskaidrojumā) tika paskaidrots:

“No nodokļa tiek atbrīvots ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas (attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā maksātāja vienīgais nekustamais īpašums), ja šis ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai 12 mēnešu laikā līdz nekustamā īpašuma atsavināšanai (iespējama arī situācija, kad, piemēram, vispirms tiek nopirkts jauns dzīvoklis un tad pārdots esošais, jo ģimenei citas dzīvesvietas nav). Ja nekustamo īpašumu aizvietos ar citu nekustamo īpašumu, atsavinot nekustamo īpašumu, par tā iegādes dienu uzskatīs dienu, kad zemesgrāmatā tika reģistrēts atsavinātais (aizvietojamais) nekustamais īpašums.

Par funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu likuma izpratnē uzskata īpašumu, kuru izmanto līdzīgiem mērķiem kā iepriekšējo. Piemēram, var aizvietot viena dzīvokļa māju ar dzīvokli daudzdzīvokļu mājā un otrādi, atsavināt apbūves zemi, vietā iegādājoties dzīvokli daudzdzīvokļu mājā un otrādi. Par nekustamā īpašuma aizstāšanu ar funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu VID iespējams pārliecināties pēc Zemesgrāmatas datiem. Savukārt nekustamā īpašuma atsavināšanas ienākuma ieguldīšanu funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā apliecina iegādātā nekustamā īpašuma iegādes dokumentos norādītā vērtība.”

Tātad tā ir viena īpašuma aizstāšana ar citu situācijā, kad vienīgais īpašums vēl nav pārdots, bet ir izdevība vai nepieciešamība nopirkt vietā citu. Ienākuma ieguldīšana jaunā īpašumā nenozīmē, ka par jauno īpašumu jānorēķinās no tieši tās naudas summas, ko samaksājis pircējs konkrētajā atsavināšanas darījumā. Runa ir par ienākuma apmēru, kas tiek ņemts vērā, nosakot, ir nodoklis jāmaksā vai nav jāmaksā. Iegādājoties funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu, var tikt izmantots arī bankas kredīts.

Piemēram, cilvēks vēlas pārdot savu vienīgo īpašumu māju un nopirkt vietā dzīvokli. Māju ir iespējams pārdot nākamgad jūnijā. Taču, kamēr vēl tas nav izdarīts, ir radusies iespēja šogad decembrī nopirkt dzīvokli. Ja tam ir nauda un ja šogad decembrī noslēdz pirkuma līgumu par dzīvokli, tad, pārdodot pēc tam māju, nodokļa piemērošanai tiks ņemts vērā, ka ienākumu no pārdotās mājas var uzskatīt par ieguldījumu dzīvoklī, lai arī tas nopirkts iepriekš.

Ja dzīvokļa iegādē būs ieguldīta mazāka summu nekā tiks saņemta no mājas pārdošanas, starpība, kas veidosies, tiks aplikta ar nodokli ienākumam no kapitāla pieauguma – 15%.

Pašsaprotami, ka šī likuma norma ir labvēlīga iedzīvotājiem, kuriem ir viens īpašums, un ir domāta situācijām, kādas var rasties, pārdodot vienīgo īpašumu un iegādājoties vietā citu.

Ja Jūs interesē sava konkrētā situācija, ja vēlaties pārdot savu vienīgo īpašumu un tā vietā iegādāties jaunu īpašumu pirms vēl esošais īpašums ir pārdots, ieteicams vērsties Valsts ieņēmumu dienestā ar īpašuma iegādes un atsavināšanas dokumentiem, lai saņemtu atbildi, vai konkrēti Jūsu gadījumā var tikt piemērots likuma 9.panta pirmās daļa 34.2 punkts – ar nodokli netiek aplikts ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas (attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā maksātāja vienīgais nekustamais īpašums), ja šis ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Valsts ieņēmumu dienestā var pieteikties padziļinātai konsultācijai. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas