E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7931
Lasīšanai: 2 minūtes

Neizmantotā atvaļinājuma kompensācija pienākas arī MUN maksātāja darbiniekam

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2015
Nikolajs

Labdien! Man radās tāds jautājums. Nostrādāju 2 gadus mikrouzņēmumā  un ne reizi pa 2 gadiem nebiju atvaļinājumā, un atvaļinājuma nauda arī netika izmaksāta. Tagad, darba attiecības pārtraucot, pēc mana paša vēlēšanos uzrakstīju atlūgumu. Jautājums:  Vai darba devējam ir jāatmaksā man kompensācija par neizmantoto atvaļinājumu, un ja neatmaksā, kur lai vēršos?

A
atbild:
11. septembrī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums un citi normatīvie akti, kas regulē darba tiesiskās attiecības, ir saistoši visiem darba devējiem neatkarīgi no to tiesiskā statusa (SIA vai MUN) un darbiniekiem, ja darba devēju un darbinieku savstarpējās tiesiskās attiecības dibinātas uz darba līguma pamata. 

Tātad arī MUN maksātāja darbiniekam ir tiesības uz ilggadējo darba devēja apmaksāto atvaļinājumu. Ja atvaļinājums darba attiecību periodā nav izmantots un Jūs kā darbinieks esat iesniedzis uzteikumu, darba devējam Jums ir jāizmaksā neizmantoto atvaļinājumu kompensācija, alga par pēdējo nostrādāto darba posmu un citas summas, ja tādas pienākas, darba attiecību pēdējā darba dienā. Šādu kārtību paredz Darba likuma 149. un 128.pants.

Ja darba devējs darba attiecību pēdējā dienā minētās summas neizmaksā,  Jums var ieteikt vērsties pie darba devēja ar rakstveida iesniegumu, aicinot darba devēju neizmantoto atvaļinājuma kompensāciju izmaksāt.

Ja darba devējs atsakās no savu pienākumu izpildes, Jums ir jāvēršas ar prasību tiesā. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43.panta pirmās daļas pirmo punktu prasītāji prasībās par darba samaksas piedziņu un citiem darbinieku prasījumiem, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām vai ir ar tām saistīti, ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas.

Atbilstoši DL 31.pantam visi prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, noilgst divu gadu laikā, skaitot no darba attiecību izbeigšanas dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas