E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7420
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Atvaļinājuma dalīšana pa dienām – ievērojot saprātīgu pieeju

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2015
Anta

Sveicināti! Sadalot ikgadējo darba atvaļinājumu, Darba likums paredz, ka vienam periodam jābūt ne mazākam par divām kalendārām nedēļām. Vai atlikušo atvaļinājuma laiku arī jādala tikai pa kalendārām nedēļām, nevis pa darba dienām, piemēram, 3 darba dienas? Paldies.

A
atbild:
15. jūnijā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 149.panta 3.daļa nosaka kārtību, kas ievērojama, atvaļinājumu pārceļot uz nākamo gadu un dalot atvaļinājumu pa daļām. Kā minat jau savā jautājumā, atvaļinājuma sadalīšanas gadījumā viena no atvaļinājuma daļām nedrīkst būt īsāka par 2 nedēļām. Savukārt atlikušās divas nedēļas darbinieks ir tiesīgs izmantot arī pa īsākiem periodiem un pārcelt. Tā ir norādīts Darba likuma komentāros.

Nav aizliegts atvaļinājumu dalīt arī pa dienām. Taču dalīšanai ir jābūt saprātīgai. Piemēram, dalot atvaļinājumu pa vienai dienai, netiek pilnvērtīgi nodrošināta darbinieka pamattiesības uz ilgtermiņa atpūtas laiku, kā arī darba devējs šādai izvēlei var nepiekrist. Jo darba kārtību uzņēmumā nosaka darba devējs, un darbiniekam nav Darba likumā nostiprinātas tādas tiesības, lai vienu no savām atvaļinājuma daļām izmantotu, piemēram, 14 pirmdienās.

Šādu skaidrojumu LV portālam ir snieguši darba tiesību eksperti, un to var izlasīt rakstā „Atvaļinājuma dalīšanā galavārds pieder darba devējam”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas