E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7380
Lasīšanai: 2 minūtes
21
21

Darba devēja apmaksātas brīvdienas, stājoties laulībā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūnijā, 2015
Līga

Labdien! Daudz jau ir runāts par tām 2 vai 3 apmaksātām darba dienām no darba devēja. Ir lieta tāda, man ir gaidāmas kāzas, bet tās iekrīt darbadienās. Vai tās apmaksātās dienas arī apmaksā saistībā ar kāzām vai tikai bērēm?

A
atbild:
10. jūnijā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Savā jautājumā Jūs nenorādījāt, kādā sektorā esat nodarbināta - valsts vai privātajā. Tādēļ atbilde būs par vispārējo kārtību abās sistēmās.

Darba likuma 74.pants nosaka situācijas, kad darba devējs piešķir un apmaksā darbiniekam brīvdienas. Sakarā ar darbinieka došanos laulībā darba devējam šāds obligāts pienākums nav noteikts. Tomēr nav arī liegts.

Šāda kārtība gan ir iekļauta tā sauktajā Atlīdzības likumā, kas ir saistošs valsts un pašvaldību iestādēs strādājošajām amatpersonām un darbiniekiem.

Likuma 3.panta 4.daļa paredz, ka valsts vai pašvaldības institūcija tai piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros iekšējos normatīvajos aktos, pašvaldības saistošajos noteikumos, darba koplīgumos vai darba līgumos amatpersonām (darbiniekiem) var paredzēt ne vairāk kā trīs apmaksātas brīvdienas sakarā ar stāšanos laulībā.

Ja Jums ir saistošas Darba likuma normas un darbavietā nav cita iekšējā normatīvā akta, kas paredz papildu sociālās garantijas, tai skaitā apmaksātas brīvdienas kāzu gadījumā, Jūs varat lūgt piešķirt brīvdienas uz ikgadējā kārtējā atvaļinājuma pamata.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas