E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6993
Lasīšanai: 3 minūtes

Brīvdienas summētā darba laika gadījumā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2015
Liena

Ja darbiniekam ir noteiks summētais darba laiks, kā šādā situācijā tiek traktētas brīvdienas? Piemēram, darbiniekam katru dienu ir nepieciešams darbā ierasties 6 stundas, bet sestdien un svētdien - tikai 2 stundas. Savukārt nākošajā nedēļā darbiniekam tiek piešķirta 1 brīvdiena (pirmdiena), un nākošajās dienās darbinieks atkal ir darbavietā, kur tiek strādātas 6-7 stundas katru dienu. Vai summētajā darbalaikā ir jāievēro kalendārā mēneša kopējo brīvdienu princips?

A
atbild:
11. maijā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai sniegtu precīzāku atbildi uz Jūsu jautājumu, ir jāzina Jūsu darba specifika – kāds ir Jūsu amats un kādā jomā darbojas uzņēmums.

Tādēļ turpmāk sniegta vispārēja informācija, kas palīdzēs Jums saprast summētā darba laika specifiku. Summētā darba laika principus nosaka Darba likuma 140.pants. Atšķirībā no normālā dienas vai nedēļas  laika darba summētā darba laika darbiniekam ir noteikts pārskata periods (1-3 mēneši), kura ietvaros darba devējs uzskaita nostrādāto laiku, vienlaikus nepārsniedzot normāla darba laika ietvarus. Summētā darba laika gadījumā ir aizliegts nodarbināt darbinieku ilgāk par 24 stundām pēc kārtas un vairāk par 56 stundām nedēļā. Atpūtas laiku darbiniekam jāpiešķir nekavējoties pēc darba veikšanas. To darbu, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika, uzskata par virsstundu darbu, par to atbilstoši samaksājot.

Darba devējam ir  jānodrošina, ka pārskata periodā diennakts atpūtas laiks nav īsāks vidēji par 12 stundām diennaktī un nedēļas atpūtas laiks nav īsāks par vidēji 35 stundām nedēļā, ieskaitot diennakts atpūtas laiku.

Summētā darba laika gadījumā diennakts un nedēļas atpūtas laika ilgumu var nepiemērot, ja:

1) darbiniekam ceļā uz darbu ir jāpavada ilgs laiks;

2) darbinieks veic apsardzes vai uzraudzības darbību;

3) darba rakstura dēļ nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu;

4) darbinieks veic sezonas rakstura darbu;

5) ir paredzama uzņēmuma darbības apjoma īslaicīga paplašināšanās vai ražošanas apjoma pieaugums.

Tātad izrietoši no iepriekšteiktā brīvdienas jāpiešķir, ievērojot nedēļā nostrādāto stundu skaitu un nepārkāpjot šajā izklāstā minētos nosacījumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas