E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6983
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1

Par ceļa servitūtu jārūpējas tā lietotājam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2015
Jānis

Labdien! Maniem vecākiem pieder māja laukos, līdz kurai no lielceļa iet servitūta ceļš (tas beidzas pie mūsu mājas). Viens no zemes īpašniekiem, kam pieder zeme starp mūsu īpašumu un lielceļu, šobrīd veic mežizstrādi, tādējādi ceļu padarot praktiski neizbraucamu. Mūsu iebildumos zemes īpašnieks neklausās. Kam ir jāveic ceļa remonts - mums vai šim zemes īpašniekam? Vai mēs varam kādās valsts iestādēs vērsties pēc palīdzības šajā situācijā? Kur mums būtu jāgriežas, lai servitūta ceļam uzliktu svara ierobežojuma zīmi (piem., 3 t), kura institūcija atbild par šādu zīmju izvietošanu servitūta ceļos? Vai mēs varam izsaukt policiju, pamatojoties uz LAPK 140.pantu (par ceļu bojāšanu)? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
29. aprīlī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Šeit ir jautājumi:

1. Vai servitūta ceļš ir reģistrēts zemesgrāmatā? Jo tikai tad tam ir oficiāls statuss un lietas ir oficiāli kārtojamas.

2. Kuram īpašumam par labu (kas ir ceļa lietotājs) servitūts ir reģistrēts? Ja ceļa servitūts ir nodibināts, tad tā lietotājam, kā norāda zvērināts advokāts Jānis Lapsa, ceļa remontā ir jāpiedalās, jo Civillikuma 1151.pants nosaka: „Ja servitūta izlietošanai vajadzīgs uzturēt un izlabot kalpojošo lietu, tad tas jādara servitūta izlietotājam.”

Varat vērsties pēc padoma un palīdzības pašvaldībā, varat arī izsaukt policiju.

3. Zemes īpašniekam ir tiesības uz savā privātīpašumā esoša ceļa izvietot ceļa zīmes. Izsmeļoša informācija par to atrodama LV portāla rakstā „Ceļa zīme privātā teritorijā - kad vieni savas tiesības apzinās, bet citi tās neņem vērā”.

Taču zemes īpašnieks ceļa zīmes uzstādīšanu, arī tad, ja tā atbilst visiem standartiem, varētu apstrīdēt tiesā, pamatojot ar kaitējumu viņa komercdarbībai.

Jūsu jautājumā ir daudz nezināma, tādēļ precīzāku atbildi sniegt nav iespējams. Ja ar kaimiņu saprātīga vienošanās par ceļa izmantošanu un uzturēšanu nav iespējama, tad jāņem vērā, ka ar ceļa servitūtiem saistītos strīdus risina tiesā. Lai to sekmīgi izdarītu, ar visiem pieejamiem dokumentiem ieteicams vērsties pēc konsultācijas pie jurista.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas