E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6799
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja pieder uzņēmums, trūcīgā statusu nav tiesību piešķirt

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. martā, 2015
Liene Daugaviete

Labdien! Griezos soc. dienestā pēc palīdzības, jo zaudēju darbu un bezdarbnieka pabalsts jau beidzies un saņemu tikai valsts ģimenes pabalstu. Dienestā man pateica, ka palīdzēt nevar, jo viņiem datubāzē parādās, ka man ir reģistrēts individuālais komercuzņēmums. Paskaidroju dienestam, ka jau kādus 10 gadus noteikti es neveicu nekādu uzņēmējdarbību un negūstu nekādu peļņu. Taču sociālais dienests man paskaidroja, ka statusu man nevar piešķirt, jo man ir individuālais komercuzņēmums, kuram nav noteikts maksātnespējas process vai atbilstoši citu kompetentu institūciju nolēmums, ka man nav iespēju rīkoties ar šo īpašumu. Vai sociālajam dienestam uz iepriekš minētā pamata ir tiesības atteikt piešķirt trūcīgas ģimenes statusu? Soc. dienests pamatojas uz MK.299 noteikumiem par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu 19.5 punktu.

A
atbild:
26. martā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālajam dienestam ir ne tikai tiesības atteikt trūcīgā statusu, bet tas nemaz nedrīkst šo statusu piešķirt, ja datubāzēs, pārbaudot klienta sniegtās ziņas par ienākumiem un materiālo stāvokli, parādās informācija, ka esat uzņēmēja. Uz to īpaši ir norādījusi Valsts kontrole revīzijas ziņojumā par pašvaldību sniegtās sociālās palīdzības, tātad arī pabalstu piešķiršanas tiesiskumu.

Tātad, ja vēlaties sakārtot situāciju, lai tā būtu objektīvi novērtējama atbilstoši normatīvajiem aktiem, uzņēmums ir jālikvidē. Jo Ministru kabineta noteikumu Nr.299 19.5 punkts nosaka, ka par īpašumu, ko ņem vērā, nosakot trūcīgā statusu, uzskata arī kapitāla daļas un akcijas, ja maksātnespējas procesa dēļ vai atbilstoši citu kompetentu institūciju nolēmumam īpašniekam nav iespēju rīkoties ar šo īpašumu.

Valsts kontrole ir arī norādījusi, ka sociālais dienesti reti izmanto MK noteikumu 10.1punktu, kurš paredz: ja ģimenes ienākumi (128,06 eiro uz cilvēku mēnesī) atbilst trūcīgas statusam, taču kāds no citiem kritērijiem to piešķirt liedz, trūcīgā statusu var noteikt uz vienu mēnesi. Tas ir laiks, kad cilvēks var sakārtot lietas, piemēram, uzsākt sava uzņēmuma likvidācijas procesu.

Jūs varat lūgt sociālajam dienestam piešķirt trūcīgā statusu uz vienu mēnesi, un šajā laikā Uzņēmumu reģistrā kārtot ar nedarbojošās uzņēmuma likvidāciju saistītās formalitātes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 124 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas