E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6168
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Jāapstrīd paternitātes pieņēmums tiesā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2015
Rudīte

Esmu laulībā, bet dzīvoju ar citu vīrieti, ar kuru man ir bērns, bērnam ielika laulātā uzvārdu! Ko man darīt, kur griezties, lai bērnam būtu tēva uzvārds?! Un cik tas maksā?

A
atbild:
18. februārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja vēlaties anulēt ziņas par savu vīru kā bērna tēvu un mainīt bērnam uzvārdu, vispirms jāapstrīd paternitātes pieņēmums. 

Civillikuma 148.pants paredz, ka paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā. Savukārt Civilprocesa likuma 246.pants noteic personas, kuras ir tiesīgas apstrīdēt paternitātes pieņēmumu -  bērna māte, bērna mātes vīrs un bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas. Tātad šobrīd paternitātes pieņēmumu apstrīdēt tiesā varat  tikai Jūs vai Jūsu laulātais. 

Turklāt ar prasības celšanu tiesā nedrīkst kavēties, jo likumdevējs ir ierobežojis laiku, kurā to iespējams darīt. Civillikuma 149.pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā divu gadu laikā no dienas, kad Jūs vai Jūsu laulātais uzzināja, ka viņš nevar būt bērna bioloģiskais tēvs.

Par pieteikuma iesniegšanu tiesā maksājama valsts nodeva 71,14 eiro apmērā (Civilprocesa likuma 34. panta pirmās daļas 4.punkts). Saskaņā ar Civillikuma 150.pantu, ja tiesa apmierina prasību, ar kuru apstrīdēts paternitātes pieņēmums, ieraksts par bērna tēvu dzimšanas reģistrā atzīstams par neesošu no tā izdarīšanas dienas.

Tālāk Civillikuma 154.pantā noteikts: ja tiesa atzinusi, ka bērns nav cēlies no viņa mātes vīra, bērna izcelšanās no tēva pamatojas uz paternitātes brīvprātīgu atzīšanu vai tās noteikšanu tiesas ceļā. Atbilstoši Civillikuma 155.pantā noteiktajam, paternitātes atzīšana notiek, bērna tēvam un mātei personiski iesniedzot kopīgu pieteikumu dzimtsarakstu nodaļai vai pie notāra publiski apliecinātu pieteikumu.

Tādējādi, ja bioloģiskais tēvs paternitāti vēlas atzīt brīvprātīgi, pēc tam, kad tiesa būs atzinusi, ka bērns nav cēlies no Jūsu vīra, Jums un bērna bioloģiskajam tētim ir jādodas uz attiecīgo dzimtsarakstu nodaļu un kopīgi jāiesniedz pieteikums par tēva ieraksta izdarīšanu dzimšanas reģistrā. Pēc attiecīgā ieraksta veikšanas Jūsu bērnam tiks izsniegta jauna dzimšanas apliecība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas