E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6115
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darbinieku vēlme pēc atvaļinājuma laika darba devējam vienmēr nav saistoša

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2015
zita

Labdien, gribēju painteresēties par atvaļinājumiem. Vai darba devējs var aizliegt vasaras periodā ņemt atvaļinājumu? Mums tikai dod ziemā, pavasarī un rudenī, bet vasaras periodus mēs varam aizmirst... iebilst neko nevaram, jo var būt tā, ka atlaidīs vai meklēs iemeslus, lai to izdarītu.

A
atbild:
15. janvārī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai gan Darba likuma 150. panta 2.punkts paredz, ka darba devējam ir pienākums, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes, Darba likuma komentāros ir norādīts, ka šis pienākums nav prioritārs.

Piešķirot atvaļinājumu, darba devējam pirmām kārtām ir jāvadās pēc uzņēmuma normālas darba gaitas nodrošināšanas nepieciešamības. Tādējādi, piemēram, ja uzņēmuma darbības specifika ir tāda, ka darbinieku skaits ir neliels un darbinieku atvaļinājumi vasaras periodā būtiski ietekmētu uzņēmuma normālu darba gaitu, darba devējs var atvaļinājumu vasaras periodā nepiešķirt. 

Īpaša ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanas kārtība Darba likumā ir paredzēta divām darbinieku kategorijām:

  • strādājošām sievietēm pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā atvaļinājums jāpiešķir pēc viņu prasījuma;
  • darbiniekiem, kuri ir jaunāki par 18 gadiem, un darbinieki, kam ir bērns līdz 3 gadu vecumam vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam – šiem darbiniekiem atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc viņu vēlēšanās jebkurā citā laikā.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas