E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5722
Lasīšanai: 5 minūtes

Administratīvajā aktā par projekta noraidīšanu norāda iemeslus

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. novembrī, 2014
Ainārs Serpovskis

20.06.2004. iesniedzu pilsētas domei pieteikumu Par zemes gabala sadalīšanu. Pieteikumā pielikumā pievienoju zemesrobežu plānu ar aptuvenajām atdalāmajām robežām. 2014.gada 29.augustā saņēmu Lēmumu. 1.Tika atļauta zemes gabala sadalīšana. 2.Tika noteikts konkretizēt uz zemes gabaliem attiecināmos apgrūtinājumus. 3.Tika noteikts atdalāmajiem zemes gabaliem nodrošināt piekļūšanu. 4.Tika noteikts Zemes vienību sadalīt atbilstoši Zemes ierīcības projekta izstrādes noteikumiem, kā arī pamatojoties uz pilsētas teritorijas plānojuma un apbūves noteikumiem ievērot apbūves blīvuma un zemes gabala minimālās frontes rādītājus. 5.Tika noteikts atdalāmo zemes gabala robežas precizēt dabā un saskaņot ar pašvaldību. 6.Tika noteikts nepieciešamības gadījumā zemes gabalu sadalē iekļaut blakusesošās zemes vienības, ja tas ir nepieciešams. Šobrīd ir iespējams izpildīt visus kritērijus. Apmaksāju mērniecības pakalpojumus licencētam uzņēmumam, kam tiesības izstrādāt zemes ierīcības projektu un viņi veica uzmērīšanu robežās, kuras lūdzu zemes komisijai atļaut atdalīt. Griezos Pilsētas domē, lai saskaņotu. Turpmāk mutiski pilsētas būvvaldes vadītājs man pieprasīja sekojošas izmaiņas ēku pārbūvē. Nav saprotama Pilsētas arhitekta prasība veidot ugunsmūri ar citu blakus esošo zemes vienību ēkām, kā to paredz būvnormatīvs LBL 201-10 „Būvju ugunsdrošība”. Šīs ēkas (gan uz sadalāmā zemes gabala, gan blakusesošās) ir būvētas pirms Latvijas neatkarības atjaunošanas un pamatojoties uz LBL 201-10 „Būvju ugunsdrošība” LBL 201-10 6. Būvprojekti, kuri noteiktā kārtībā akceptēti vai iesniegti akceptam līdz 2011.gada 31.decembrim un kuru tehniskie risinājumi atbilst attiecīgajā laikposmā spēkā esošo normatīvo aktu prasībām, nav jāpārstrādā atbilstoši būvnormatīva LBN 201-10 prasībām. Būvprojektus, kuri izstrādāti, pamatojoties uz plānošanas un arhitektūras uzdevumiem, kas izsniegti līdz 2011.gada 31.decembrim, var nepārstrādāt atbilstoši šo noteikumu prasībām. Šajā konkrētajā situācijā netiek īstenota nekāda būvniecības iecere un būvēs nenotiek ne rekonstrukcija, ne renovācija, ne restaurācija. Tādēļ, pēc mūsu uzskata, nav piemērojams LBL 201-10 „Būvju ugunsdrošība” LBL 201-10 punkts 1. Būvnormatīvs nosaka minimālās ugunsdrošības prasības, kādas ievēro, projektējot un būvējot jaunas, renovējamas, rekonstruējamas un restaurējamas būves un to konstruktīvos elementus. Būvnormatīva prasības attiecas uz šā būvnormatīva 5.punktā minētajām būvēm. 1.Lūdzu sniegt savu atzinumu par likumu piemērošanu šajā situācijā. 2.Lūdzu dot norādi, kurā institūcijā varu griezties, lai novērstu šo Pilsētas būvvaldes vadītāja pretlikumīgo prasību?

A
atbild:
30. decembrī, 2014
Ekonomikas ministrija
Elita Rubesa-Voravko, sabiedrisko attiecību speciāliste

Zemes ierības jautājumi nav Ekonomikas ministrijas kompetencē. To regulē Tieslietu ministrijas izstrādātie Ministru kabineta 2011.gada 12.aprīļa noteikumi Nr.288 „Zemes ierīcības projekta izstrādes noteikumi”.

Šo noteikumu 21.punkts nosaka: ja, projektējot jaunu zemes vienību, tās projektētā robeža šķērso būvi, kuru iespējams sadalīt, zemes sadali veic tā, lai projektētās zemes vienības robeža sakristu ar būves sadales līniju. Projektētās zemes vienības robeža var šķērsot inženierkomunikācijas vai transporta būves, tās nedalot. Būves sadali veic, ievērojot normatīvajos aktos noteiktās būtiskās prasības būvēm. Būvniecības likumā ir noteiktas būves būtiskās prasības, starp kurām ir arī ugunsdrošība. Tādējādi ir jāievēro LBN 201-10 „Būvju ugunsdrošība” noteiktās ugunsdrošības prasības.

Noteikumi 22.punkts nosaka gadījumus, kad projektētā robeža var šķērsot būvi un būvei nav nepieciešams veikt konstruktīvas izmaiņas. Savukārt, ja šo noteikumu 21.punktā minētajā gadījumā, sadalot būvi, ir nepieciešamas konstruktīvas izmaiņas, būves sadali veic pirms projekta apstiprināšanas. Ja konstruktīvas izmaiņas nav nepieciešamas, persona, kurai saskaņā ar Būvniecības likuma 13.pantu ir patstāvīgas prakses tiesības attiecīgajā jomā, sagatavo atzinumu par būves sadales iespēju un saskaņo to ar vietējo pašvaldību. Atzinumam pievieno grafisko pielikumu (noteikumu 23.punkts).

Vienlaikus norādāms, ka saskaņā ar šo noteikumu 30.punktu vietējā pašvaldība projektu noraida, ja projekta izstrādē nav ievēroti šo noteikumu 9.2.apakšpunktā minētie projekta izstrādes nosacījumi, zemes ierīcības, teritorijas plānošanas, būvniecības, vides un kultūras pieminekļu aizsardzības un teritorijas izmantošanas un apbūves normatīvo aktu prasības vai Valsts zemes dienesta reģionālajā nodaļā saskaņotajā projekta grafiskajā daļā izdarītas izmaiņas. Administratīvajā aktā par projekta noraidīšanu norāda noraidīšanas iemeslus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas