E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5567
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Ir jānosaka paternitāte

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2014
Tatjana

Labdien! Man ir tāda lieta, biju precējusies un, kad bija 6 mēn. grūtniecības laikā ar vīru izšķīrāmies, bet bērniņš nav viņa, bērns ir no cita vīrieša, bet papīros, ka bērna tēvs ir vīrs. Tagad vēlos likt īsto bērnu tēvu uz alimentiem. Kā man pareizi rīkoties?

A
atbild:
10. novembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Kamēr bioloģiskajam bērna tēvam nav noteikta paternitāte un viņš netiek ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā, piedzīt alimentus tiesas ceļā no viņa nevar. Pašreizējā situācijā bērna juridiskais tēvs ir Jūsu bijušais vīrs un līdz ar to uz viņu gulstas pienākums gādāt par bērna uzturu. 

Vienīgais veids, kā šo situāciju mainīt, ir apstrīdēt paternitātes pieņēmumu tiesā saskaņā ar Civillikuma 148.pantu.   

Civilprocesa likuma 246.pants noteic personas, kuras var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu -  bērna māte, bērna mātes vīrs un bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas. Taču likumdevējs ir noteicis laika ierobežojumu, kad paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt.  Civillikuma 149.pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Tādas pašas tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna mātei

Civillikuma 150.pants nosaka, ka gadījumā, ja tiesa apmierina prasību, ar kuru apstrīdēts paternitātes pieņēmums, ieraksts par tēvu dzimšanas reģistrā atzīstams par neesošu no tā izdarīšanas dienas. Tad kā bērna tēvu iespējams ierakstīt citu vīrieti – bioloģisko tēvu. Ja bērna bioloģiskais tēvs atsakās atzīt paternitāti labprātīgi, bērna māte var celt tiesā prasību pret bērna bioloģisko tēvu par paternitātes noteikšanu. Pie tam pastāv iespēja saskaņā ar Civilprocesa likuma 249.panta ceturto daļu prasījumu par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu apvienot ar paternitātes noteikšanu. Tādā gadījumā prasījumam būs divi atbildētāji – bērna juridiskais tēvs un bioloģiskais tēvs. 

Ejot tiesas ceļu, jārēķinās, ka būs jāpierāda, ka konkrētais vīrietis ir bērna bioloģiskais tēvs. Iespējams, jārēķinās ar DNS ekspertīzes izdevumiem.  

Tikai tad, kad būsiet panākusi, ka bioloģiskais tēvs labprātīgi vai tiesas ceļā atzīst paternitāti, Jums būs juridisks pamats piedzīt no šīs personas uzturlīdzekļus bērnam.  Situācija ir gana sarežģīta un bez jurista palīdzības neiztikt. 

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumos „Paternitāte: bērna izcelšanās noteikšana” un „Vīrietis atsakās no bērna? Uz tiesu!

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas