E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5334
Lasīšanai: 2 minūtes

Par dāvinājumu un nodokli 4.pakāpes radiniekam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2014
Juris

Kam taisnība? Šeit uz savu uzdoto jautājumu Nr.5319 saņēmu atbildi, ka manā gadījumā nav atbrīvojuma no IIN nodokļa par to, ka no māsīcas saņēmu Dāvinājumu. Uzdodot šo pašu jautājumu VID, saņēmu atbildi, ka māsīca ir trešās pakāpes radniecība un nodoklis nebūs jāmaksā. Negribas pirms laika sapriecāties, ka nebūs jāmaksā, bet ja nu tomēr būs?? Jūsu viedoklis?

A
atbild:
08. oktobrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atbilde Jums jau ir sniegta LV portāla e-konsultācijā Nr.5319 Dāvinājuma saņēmējam jāmaksā ienākuma nodoklis.

Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9.pantā ir uzskaitīti ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi, tostarp 35.punkts noteikts - dāvanas no fiziskajām personām ar nodokli neapliek:

a) pilnā apmērā - ja dāvinātāju ar [nodokļa] maksātāju [tas ir, dāvanas saņēmēju] saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē,

b) līdz 1425 euro taksācijas gada laikā - ja dāvinātājs ir šā punkta "a" apakšpunktā neminēta fiziskā persona. 

Pēc Civillikuma māsīca ir ceturtās pakāpes radiniece (Civillikums. Pirmā daļa. Ģimenes tiesības. Trešā nodaļa. Radniecība un svainība). 

Vēl jāpiebilst, ka Valsts ieņēmuma dienesta mājaslapā pieejamajos informatīvajos materiālos ir atrodams jautājums: „Vai jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ja dāvinājumā no māsīcas saņemts dzīvoklis, kura vērtība ir 5000 euro?”. Un ir publicēta arī atbilde: „Konkrētajā situācijā dāvinājumu vērtībā virs 1425 euro apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, jo dāvanas saņēmēju ar dāvinātāju nesaista radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. Māsīcai Civillikuma izpratnē ir radniecība ceturtajā pakāpē.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas