E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5191
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Strīdus par uzturlīdzekļiem izšķir tiesa

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2014
elita kļaviņa

Labdien, kādi dokumenti nepieciešami un kur vērsties, ja bērna tēvs maksā tikai 77 eiro alimentus? Bērns mācās vidusskolā, kā arī dzīvo internāta, un izmaksas ir lielas! Lasīju, ka minimālie alimenti ir 96 eiro! Bērnam būs 17gadi! Paldies!

A
atbild:
29. septembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.panta piektā daļa paredz katram no vecākiem pienākumu, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nodrošināt minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” katram no vecākiem ir pienākums nodrošināt savam bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai uzturlīdzekļus vismaz 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. 2014.gadā tie ir 96 eiro mēnesī. 

Vecākiem pašiem savstarpēji jāvienojas par to, kādā veidā abi nodrošinās nepieciešamos uzturlīdzekļus bērnam. Taču, ja vienošanās nav iespējama, strīds jāizšķir tiesā. Līdz ar to, ja ar bērna tēvu neizdodas vienoties par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēra nodrošinājumu, atliek celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu.

Ja Jūsu rīcībā jau ir tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva, tālākā rīcība atkarīga no tā, kas rakstīts sprieduma rezolutīvajā daļā. Piemēram, ja noteikts maksāt fiksētu summu, nevis procentus no minimālās algas un šī summa ir mazāka par minimālo uzturlīdzekļu apmēru uz šo brīdi, tiesā jāsniedz jauns prasības pieteikums par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu.

Prasības pieteikums par maza apmēra uzturlīdzekļu piedziņu noformējams atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr.783 „Noteikumi par maza apmēra prasībā izmantojamām veidlapām” 2.pielikumā apstiprinātam paraugam „Prasības pieteikums maza apmēra prasībā par uzturlīdzekļa piedziņu”. Veidlapa ir paraugs, kas regulē, kā prasītājam formulējami savi prasījumi. Vairāk informācijas par to, kā noformēt maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu, varat atrast LV portāla skaidrojumā „Kā noformēt maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu”.

Pieteikumam jāpievieno arī bērna dzimšanas apliecības kopija. Gadījumā ja no atbildētāja – bērna tēva – tiek lūgts piedzīt uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā, prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu nav nepieciešams norādīt uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu un nav jāpievieno pierādījumi, kas tos apstiprina. Savukārt, ja piedzenamo uzturlīdzekļu apmērs pārsniedz Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, prasības pieteikumā jānorāda dokumenti, kas apliecina izdevumus, un tie jāpievieno prasības pieteikumam (veidlapai).

Par dokumentu iesniegšanu tiesā nav jāmaksā. Civilprocesa likuma 43.panta pirmās daļas 3.punkts noteic, ka prasītāji prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam no tiesas izdevumu samaksas ir atbrīvoti.

Papildus informējam, ka Civillikuma 179.panta pirmā daļa noteic abu vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Tātad likums neaprobežo šo pienākumu ar bērna pilngadības sasniegšanu. Tāpēc personai, sasniedzot pilngadību, ir tiesības patstāvīgi celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu līdz laikam, kamēr tā pati sevi spēs apgādāt. Tomēr jāuzsver, ka ar tiesas palīdzību piedzīt uzturlīdzekļus pilngadīgam jaunietim iespējams tajos gadījumos, kad nespējai sevi apgādāt ir objektīvi iemesli, piemēram, mācības vidusskolā vai augstskolā

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas