E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4976
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļu apmēra samazināšana

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. augustā, 2014
janis v

Kādi dokumenti jāiesniedz uzturlīdzekļu fondam, lai mainītu summu, kura man jāmaksā, ja man ir vēl piedzimusi meita? Un kam man viņi jāiesniedz? Paldies.

A
atbild:
15. augustā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai nav tiesību samazināt no parādnieka piedzenamo uzturlīdzekļu apmēru, kas noteikts ar tiesas spriedumu. 

Ja ar tiesas nolēmumu ir piedzīti uzturlīdzekļi lielākā apmērā nekā valstī noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs, tad Jums ir tiesības vērsties tiesā ar prasību par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu, jo ir mainījušies apstākļi un noteikto summu nodrošināt vairs nevarat. Bet jāņem vērā, ka tiesa mazāk par valstī noteikto uzturlīdzekļu apmēru noteikt nevar

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. Šobrīd minimālie uzturlīdzekļi, ko katram vecākam ir pienākums nodrošināt ik mēnesi katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai ir 25% no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas (šobrīd tie ir 80 eiro), bet bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai jānodrošina uzturlīdzekļi vismaz 30% no minimālās algas (šobrīd tie ir 96 eiro).  

Papildus informējam, ja uzturlīdzekļi no Jums tiek piedzīti piespiedu kārtā, atbilstoši Civilprocesa likuma 594.panta pirmās daļas 1.punktam, uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem zvērināts tiesu izpildītājs izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Tātad, ja Jūsu apgādībā ir nonākusi jaunpiedzimusī meita, Jums par to ir jāinformē tiesu izpildītājs, kura lietvedībā atrodas izpildu lieta par uzturlīdzekļu piedziņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas