E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4434
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Uzturlīdzekļu parāda piedziņa

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. maijā, 2014
Linda Berzina

Labdien, bērnu tēvs man ir parādā uzturlīdzekļus 1500 eiro, viņš smejas un saka, ka tagad nemaz nevarot piedzīt, jo esot tā, ka kaut kāda summa uz konta - garantētais iztikas min. viņam esot jāpaliek pašam. Vai tā ir, ka bērniem būs jāpaliek ar figu?

A
atbild:
28. maijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Bērna tēvs maldās, ja domā, ka tā vienkārši varēs nelikties ne zinis par parādu. Jā, 2014.gada 1.janvārī ir stājusies spēkā jauna parādu piedziņas kārtība no darba samaksas un tai pielīdzināmiem maksājumiem. Jaunā kārtība aizsargā mazo algu saņēmējus, īpaši tos, kuru apgādībā ir nepilngadīgi bērni. Taču uzturlīdzekļu piedziņas lietas ir īpaši izdalītas.

Cik lielus ieturējumus atļauts veikt no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzināmiem maksājumiem, noteic nesen grozītais Civilprocesa likuma 594.pants. Taču atšķirībā no pārējiem piedziņas veidiem, attiecībā uz kuriem Civilprocesa likums noteic procentuālo darba samaksas (un tai pielīdzināto maksājumu) daļu, kuru drīkst ieturēt, uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā saskaņā ar CPL 594.panta pirmās daļas 1.punktu noteic tikai to darba samaksas (un tai pielīdzināto maksājumu) daļu, kas saglabājama parādniekam. Proti, parādniekam jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Tātad, ja ieturējumi tiek izdarīti uzturlīdzekļu piedziņas lietā nepilngadīga bērna uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā, parādniekam saglabājamais naudas līdzekļu apmērs ir mazāks nekā citu parādu piedziņas gadījumos. Visu pārējo, kas pārsniedz šo minimālo apmēru, atļauts novirzīt uzturlīdzekļu parāda segšanai.

Sīkāku izklāstu par jauno parādu piedziņas kārtību lasiet LV portāla publikācijā „Parādu piedziņa 2014.gadā: izmaiņas un jaunā kārtība”.

Parādniekam parādsaistības nekur nepazudīs tikai tāpēc, ka tas saņem mazu algu. Ja parādu piedziņa nav iespējama no darba samaksas vai tai pielīdzināmiem maksājumiem un citām summām, piedziņa tiek vērsta uz jebkuru parādnieka mantu - kustamo vai nekustamo īpašumu. Ja saņemat vai plānojat pieprasīt uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, parādniekam jāatceras, ka parādam pret valsti nav noilguma, proti, lai atgūtu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksātos uzturlīdzekļus un likumiskos procentus, piedziņa tiek vērsta uz jebkuru parādnieka mantu un ienākumiem visas dzīves garumā - tai skaitā no darba samaksas, stipendijām, pabalstiem, mantojuma un pensijas. Turklāt Latvijas tiesību aktos ir paredzēta kriminālatbildība par ļaunprātīgu izvairīšanos no uzturlīdzekļu maksāšanas savam bērnam. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas