E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8022
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uz sprieduma pamata var piedzīt uzturlīdzekļu parādu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2015
Kristīne

Labvakar! Vēlētos uzzināt par alimentu piedziņu. Situācija tāda, ka bērna tēvs 2014.gada novembrī paziņoja, ka nevarēs turpmākos 4 mēnešus vispār samaksāt alimentus, jo pašam tajā laikā bija slimības lapa. Atsāka maksāt alimentus 2015.gada maijā. Nelielu daļu ir samaksājis no iekavētiem maksājumiem, bet katru mēnesi cīnos par to, lai viņš maksātu. Vienmēr viena atbilde - nav naudas, nezina, kad būs nauda. Arī man ir jādzīvo un bērns jāuztur. Ja vēršos tiesā par to, lai oficiāli tiktu lemts par alimentu piedziņu, vai tas būtu nodrošinājums tam, lai man nebūtu katru mēnesi jācīnās par alimentiem? Un vai ir iespējams piedzīt to naudu, kas nav vēl samaksāta?

A
atbild:
28. septembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja līdzšinējā vienošanās par uzturlīdzekļiem nav tikusi nostiprināta ar notariālu aktu, tiesas ceļā šobrīd iekrājušos parādu nevar piedzīt. Sniedzot prasību tiesā, uzturlīdzekļus iespējams piedzīt no prasības tiesā iesniegšanas dienas. Gadījumā ja bērna tēvs nepildīs arī tiesā nolemto, jālūdz tiesu izsniegt izpildrakstu un jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja ar lūgumu uzsākt  sprieduma piespiedu izpildi (parāda piedziņu).

Diemžēl tiesas spriedums un piespiedu piedziņa ne vienmēr nozīmē to, ka parādnieks labosies un turpmāk bērna uzturam pienākošos līdzekļus maksās regulāri. Turklāt zvērināts tiesu izpildītājs piedzen uzturlīdzekļu maksājumu parādu, nevis ikmēneša uzturlīdzekļu maksājumus, tāpēc nav izslēgts, ka var nākties atsākt parāda piedziņu ik pēc pāries mēnešiem atkārtoti. 

Taču praksē nereti pēc uzturlīdzekļu parāda piedziņas bērna tēvs tomēr uzsāk labprātīgi maksāt alimentus, jo nevēlas liekus izdevumus, kas rodas, apmaksājot tiesu izpildītāja realizēto piedziņas procesu, un tie nebūt nav mazi. Nevar izslēgt arī pozitīvu situāciju, ka tiesas procesa laikā starp Jums un bērna tēvu var tikt noslēgts izlīgums un uzturlīdzekļu maksāšana būs normāla prakse, kas turpmāk nesagādās nepatīkamas emocijas nevienam.

Jebkurā gadījumā tiesas spriedums vai tiesas apstiprināts izlīgums ir garantija, ka varēsiet Civilprocesa likumā noteiktā kārtībā piedzīt izveidojušos uzturlīdzekļu parādu vai pat saņemt uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, ja tiesu izpildītājs atzīs, ka parāda piedziņa nav iespējama.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas