E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4929
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Par laulības šķiršanas iespējām

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2014
Zoja Kurloviča

Es ar savu vīru nedzīvoju kopā 10 gadus. Laulība nav šķirta. Bet man ir dzimuši divi bērni no cita vīrieša. Viņi ir 4 un 7 gadus veci. Bērniem ir mans laulības uzvārds. Dzimšanas apliecībā tēvs nav norādīts. Bērni ir dzimuši Īrijā. Gribu šķirt laulību.

A
atbild:
06. augustā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Ja Jūsu laulātais tam piekrīt, pastāv iespēja ātri, salīdzinot ar tiesu, izšķirt laulību pie notāra. Taču tam ir obligāts priekšnoteikums -  jābūt abu laulāto labprātīgai piekrišanai laulību šķirt un nevar būt mantiskas pretenzijas. 

Kā norāda ģimenes tiesību jautājumos specializējies jurists Juris Bārtulis, ja laulātais nav bērnu tēvs un nav norādīts bērnu dzimšanas apliecībā, tad šo abu bērnu aizgādība, saskarsmes tiesības un uzturlīdzekļi nevar būt nedz lietas priekšmets tiesvedībā, nedz laulāto vienošanās priekšmets, laulību šķirot notariālā kārtībā. No otras puses, saskaņā ar Civillikuma 146.panta otro daļu par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306.dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums). Tomēr šeit paternitātes pieņēmumam nav reālas nozīmes, jo mātes vīra dati nav ierakstīti bērnu dzimšanas apliecībā. 

Vairāk par iespējām izšķirt laulību pie notāra lasiet LV portāla skaidrojumā Kā izšķirt laulību pie notāra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas