E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3967
Lasīšanai: 2 minūtes

Maksātnespējas procesa uzsākšana

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. martā, 2014
ainis cerins

Es vēlētos iesniegt maksātnespēju, tikai es nezinu, kā to izdarīt?

A
atbild:
18. martā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Maksātnespējas likuma 127.pants noteic, ka fiziskās personas maksātnespējas procesu var uzsākt jebkura fiziskā persona, kura pēdējo sešu mēnešu laikā ir bijusi Latvijas Republikas nodokļu maksātājs un kurai ir finansiālas grūtības – nav iespēju nokārtot parādsaistības, kam jau iestājies izpildes termiņš.

Lai persona varētu vērsties tiesā ar fiziskās personas maksātnespējas pieteikumu, jāpastāv kādai no divām Maksātnespējas likuma 129.pantā minētajām maksātnespējas pazīmēm

  • personai nav iespējams nokārtot parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš un kuras kopā pārsniedz 7114 eiro (5000 latu);
  • sakarā ar pierādāmiem apstākļiem šai personai nebūs iespējams nokārtot parādsaistības, kuru izpildes termiņš iestāsies gada laikā, un parādsaistības kopā pārsniedz 14 228 eiro (10 000 latu).

Uzsākot fiziskas personas maksātnespējas procesu, jāņem vērā, ka parādniekam ir likumā noteikts pienākums maksātnespējas laikā gūt ienākumus un daļu kredītsaistību nomaksāt. 

Maksātnespējas pieteikums ir jāsniedz tiesā pēc savas deklarētās dzīvesvietas; ja tādas nav, – pēc dzīvesvietas. 

Jāpiebilst, ka patstāvīgi sagatavot maksātnespējas pieteikumu personai bez juridiskām zināšanām būs ļoti apgrūtinoši, tādēļ tiesā iesniedzamo dokumentu sagatavošanai iesakām Jums vērsties pie kāda privāti praktizējoša jurista, kas sniedz pakalpojumu maksātnespējas izvērtēšanai un pieteikuma sagatavošanai. 

Vairāk par fiziskas personas maksātnespējas procesu varat uzzināt šai e-konsultācijai klāt pievienotajos LV portāla skaidrojumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas