E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3873
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Uzturlīdzekļi pēc bērna pilngadības

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. februārī, 2014
zigurds bērzkalns

Labdien! Sakiet lūdzu, vai bērnam sasniedzot 18 gadu vecumu, ir jāmaksā alimenti un cik? Ja ir, vai tos pārskaita bērnam vai otram vecākam? Paldies!

A
atbild:
05. martā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.panta pirmā daļa noteic vecāku pienākumu uzturēt  bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Likumdevējs nav noteicis precīzu laiku, ar kuru vecākiem beidzas uzturlīdzekļu nodrošināšanas pienākums. Varētu teikt, ka tas ir beznosacījuma vecāku pienākums un nekur nav noteikts, ka bērna uzturēšana ir jāpārtrauc līdz ar pilngadības iestāšanos. 

Jautājumā neesat norādījis, vai uzturlīdzekļus līdz bērna pilngadībai maksājāt brīvprātīgi vai tie piedzīti ar tiesas spriedumu. Gadījumā ja Jūsu uzturlīdzekļu došanas pienākums ir bijis noteikts ar tiesas nolēmumu, tad ir jānoskaidro, kādu pienākumu Jums ir uzlikusi tiesa, vai tiesas nolemjošajā daļā uzlikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus līdz bērna pilngadības sasniegšanai vai līdz brīdim, kad bērns var pats par sevi gādāt. No tiesas nolēmuma formulējuma ir atkarīgs, kad izbeidzas Jums uzliktais pienākums. 

Tomēr, pat ja tiesas uzliktais pienākums ir uzturēt bērnu līdz pilngadības sasniegšanai, vienalga, ir jāizvērtē, vai pilngadību sasniegušais bērns šobrīd spēj vai nespēj sevi apgādāt. Vieglākais ceļš būtu vienošanās sarunu ceļā par materiālo palīdzību līdz laikam, kad jaunietis spēs sevi uzturēt. Jāatceras, ka bērnam, sasniedzot 18 gadu vecumu, kā rīcībspējīgai personai ir tiesības patstāvīgi celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu līdz laikam, kamēr tas pats sevi spēs uzturēt. Tā kā pēc 18 gadu sasniegšanas bērns rīkojas patstāvīgi, uzturlīdzekļi ir maksājumi bērnam, nevis vienam no vecākiem.

Tomēr jāuzsver vēlreiz, ja uzturlīdzekļi līdz šim maksāti uz tiesas nolēmuma pamata, svarīgi noskaidrot, kas tajā ir rakstīts. Gadījumā ja ar tiesas nolēmumu par labu bērna vienam vecākam piedzīti uzturlīdzekļi bērna uzturam no bērna otra vecāka līdz laikam, kad bērns pats varēs sevi apgādāt, neatkarīgi no bērna pilngadības sasniegšanas atbildētāja pienākums ir izpildīt tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu un nodrošināt bērna vecākam (prasītājam) uzturlīdzekļus bērna uzturam. Tad uzturlīdzekļi ir jāmaksā otram vecākam arī pēc bērna pilngadības sasniegšanas.  

Papildu informāciju varat meklēt LV portāla skaidrojumā „Uzturlīdzekļi pēc pilngadības sasniegšanas”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas