E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3653
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja ārvalstīs nozagta pase

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. janvārī, 2014
Gundega Jirgena

Sveicināti! Kā rīkoties situācijā, kad ir nozagtas pases ar vīzām? Un vai atgriešanās apliecība nozīmē to, ka jāatgriežas uzreiz? Ko darīt, ja nav iespējams atgriezties, piemēram, gadījumā, kad lidmašīnas reiss vai finansiālie līdzekļi to atļauj tikai pēc vairākiem mēnešiem? Liels paldies!

A
atbild:
31. janvārī, 2014
Laura Platace
LV portāls

Ja Latvijas valstspiederīgajam ārvalstīs nozog pasi, persona var sazināties ar Ārlietu ministriju, zvanot uz tālruni ārkārtas situācijām (+371) 26337711. Kā arī vērsties tuvākajā Latvijas pārstāvniecībā, lai noformētu pagaidu ceļošanas dokumentu - atgriešanās apliecību. 

Ja ceļojuma galamērķa valstī nav Latvijas pārstāvniecības, ārkārtas situācijā nonākusī persona var vērsties jebkurā tuvākajā Eiropas Savienības dalībvalstu pārstāvniecībā. 

Saņemot atgriešanās apliecību, personai Latvijā nav jāatgriežas uzreiz, tās termiņš ir 30 dienas. Tas ir noteikts Ministru kabineta 2012.gada 27.marta noteikumu Nr.221 „Noteikumi par atgriešanās apliecību” 11.punktā

Persona ārvalstīs var saņemt materiālu palīdzību no Latvijas, ja personai nav finanšu līdzekļu, par ko atgriezties Latvijā. Ministru kabineta 2012.gada 8.maija noteikumi Nr.322 "Materiālās palīdzības nodrošināšanas kārtība ārkārtas situācijā ārvalstīs nonākušai personai" paredz Latvijas valstspiederīgajiem iespēju no valsts budžeta līdzekļiem aizņemties materiālu palīdzību līdz 2850 eiro vienai personai. Aizdevumu ir iespējams saņemt, vēršoties Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs. 

Lai risinātu situāciju, kādā esat nonācis, aicinām Jūs sazināties ar Ārlietu ministriju, zvanot uz tālruni ārkārtas situācijām (+371) 26337711, kas Jums visprecīzāk varēs ieteikt, kā rīkoties Jūsu situācijā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas