E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34222
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jādeklarē ienākumi

J
jautā:
14. oktobrī, 2024
Raimonds

Labdien! Vai jādeklarē ienākumi, ja man gada laikā sanāk vairāk par 10 000 eiro? 

A
atbild:
17. oktobrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Gada ienākumu deklarācija jāiesniedz nevis tāpēc, ka gada laikā ienākumi ir lielāki par kādu noteiktu summu – 10 000 eiro vai citu –, bet gan tāpēc, lai iedzīvotāju ienākuma nodokli piemērotu rezumējošā kārtībā – gada ienākumam. Ja gada laikā no ienākumiem nav ieturēts nodoklis pilnā apmērā, tad nodoklis var būt jāpiemaksā. Taču var būt izveidojusies arī nodokļa pārmaksa, piemēram, ja gada laikā nav izmantoti nodokļa atvieglojumi. Tāpat var deklarēt attaisnotos izdevumus par ārstniecību un izglītību un atgūt daļu samaksātā nodokļa. 

Ir arī situācijas, kurās deklarācija jāiesniedz obligāti, tajā skaitā, ja gadā gūti ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekami ienākumi, kas pārsniedz 10 000 eiro. 

Visērtāk deklarāciju ir iesniegt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), jo lielākā daļa datu tajā jau automātiski ir iekļauti no valsts informācijas sistēmām un cilvēkam pašam tie nav jāievada. 

Gada ienākumu deklarāciju veidlapas pieejamas VID tīmekļvietnē šeit.

Gada ienākumu deklarācijas veidlapas var izdrukāt VID tīmekļvietnē, aizpildīt un nosūtīt pa pastu (Valsts ieņēmumu dienestam, Talejas ielā 1, Rīgā, LV-1978). 

Ja jums nav saprotams, vai ir jāiesniedz deklarācija un kā jārīkojas, tad sazinieties ar Valsts ieņēmumu dienestu, zvanot uz konsultatīvo tālruni 67120000. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas