E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34192
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Būvdarbu vadītāja atbildība

J
jautā:
11. oktobrī, 2024
Gunārs

Labdien! No 01.01.2024. būvniecības dokumentācija tiek noformēta BIS.

1. Kā tādā gadījumā ir ar metāla konstrukciju montāžas darbu izpilddokumentāciju? BIS būvdarbu žurnālā tiek veikti visi ieraksti (saņemtie materiāli (EID), ikdienas darbi, SDA, nozīmīgo konstrukciju pieņemšanas akts). Vai šos ierakstus var uzskatīt par izpilddokumentāciju?

2. Līgumā ir noteikts viens darbu izpildes termiņš, BIS – cits darbu izpildes termiņš. Kas ir primārs: līguma termiņš vai BIS ieraksts

3. Kāda ir būvdarbu vadītāja ATBILDĪBA par Ministru kabineta noteikumu Nr. 529 121. un 128. punkta neievērošanu?

A
atbild:
23. oktobrī, 2024

1. Saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 19. augusta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” (turpmāk – VBN) 83. punktu pēc būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildes katrai būvniecības lietai vai katrai būves kārtai jāaizpilda būvdarbu žurnāls. Būvdarbu žurnāls atspoguļo būvdarbu gaitu objektā no būvdarbu uzsākšanas līdz būves vai tās daļas nodošanai ekspluatācijā, kā arī informāciju par objektam piesaistītajiem būvspeciālistiem un atbildīgajām personām, būvizstrādājumu atbilstību apliecinošiem dokumentiem un informāciju par nozīmīgo konstrukciju, segto darbu, ugunsdrošībai nozīmīgas inženiertehniskās sistēmas pieņemšanas aktu un citiem nepieciešamajiem pieņemšanas aktiem. Vēršam uzmanību, ka VBN prasība par būvdarbu žurnāla aizpildīšanu un izpilddokumentācijas sagatavošanu attiecas uz visiem būvdarbiem, tai skaitā metāla konstrukciju montāžas darbiem.

2. Būvdarbu līgums tiek noslēgts starp būvniecības ierosinātāju un galveno būvdarbu veicēju. Atbilstoši noslēgtajam būvdarbu līgumam Būvniecības informācijas sistēmā tiek norādīts līguma termiņa sākuma datums un beigu datums. Līdz ar to gadījumā, ja tiek konstatēta atšķirība norādītajos termiņos, nepieciešams precizēt termiņu Būvniecības informācijas sistēmā.

3. Saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” (turpmāk – ĒBN) 121. punktu ierakstus būvdarbu žurnālā katru darba dienu veic būvdarbu vadītājs un tiem jāraksturo faktiskā situācija būvlaukumā. Būvuzrauga un autoruzrauga būvdarbu žurnālā izteiktie iebildumi vai norādījumi ir uzskatāmi par izpildītiem, ja būvuzraugs vai autoruzraugs ir veicis attiecīgu atzīmi būvdarbu žurnālā. Ierakstus būvdarbu žurnālā par saviem veiktajiem darbiem izdara arī atsevišķu būvdarbu veicēju būvdarbu vadītāji.

4. Savukārt ĒBN 128. punkts noteic, ka nav pieļaujama būvdarbu turpināšana, ja būvdarbu veicēja pārstāvji un būvuzraugs (ja būvniecībai tiek veikta būvuzraudzība) nav Būvniecības informācijas sistēmā izveidojuši un apstiprinājuši iepriekšējo segto darbu pieņemšanas aktu. Ja būvuzraugs vai autoruzraugs konstatē veikto darbu neatbilstību būvniecības ieceres dokumentācijai vai būvdarbu tehnoloģijas prasībām, tad turpmākie darbi jāpārtrauc un jāveic attiecīgs ieraksts būvdarbu žurnālā, norādot izpildes termiņu. Darbus var turpināt tikai tad, kad visas šajā punktā minētās personas ir apstiprinājušas attiecīgo segto darbu pieņemšanas aktu.

Saskaņā ar VBN 100.6., 100.7. un 100.8. punktu atbildīgajam būvdarbu vadītājam ir šādi pienākumi:

  • organizēt būvkonstrukciju, segto darbu un citu izpildīto būvdarbu pieņemšanu, kā arī, ja nepieciešams, vizuāli fiksēt izpildītos segtos darbus pirms to aizsegšanas;
  • izdarīt ierakstus būvdarbu žurnālā par veiktajiem būvdarbiem, iebūvētajiem būvizstrādājumiem un darbu kvalitāti, kā arī būvdarbu laikā radītiem atkritumiem;
  • kontrolēt būvdarbu žurnālā ierakstīto norādījumu izpildi, attiecīgi to fiksējot žurnālā.

Vēršam uzmanību, ka kompetences pārbaudes iestāde, izvērtējot sūdzību vai savā rīcībā esošo informāciju par būvspeciālista profesionālās darbības vai profesionālās ētikas pārkāpumiem, var pieņemt lēmumu par brīdinājuma izteikšanu vai būvprakses sertifikātā norādītās darbības sfēras apturēšanu uz laiku.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas