E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34152
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kad jāverificē ūdens patēriņa skaitītāji

J
jautā:
08. oktobrī, 2024
Egita

Labdien! Manā dzīvoklī ūdens skaitītājam 30.09.2024. beidzās derīguma termiņš. Visiem mājas iedzīvotājiem pirms četriem gadiem 30.09.2020. dzīvokļos tika nomainīti ūdens skaitītāji. Skaitītāju maiņu apmaksāja dzīvokļa īpašnieki. Tagad mājas iedzīvotāji lemj, ka ūdens skaitītājus var neverificēt, un kopsapulcē pagarina termiņu uz diviem gadiem. Vai tas nozīmē, ka var nemainīt skaitītāju, kuram verifikācijas derīguma termiņš ir beidzies 30.09.2024.? Vai mājas kopsapulcē var lemt, ka skaitītāju verifikācija pārceļama par diviem gadiem – uz 30.09.2026.?

A
atbild:
Šodien
Inese Helmane
LV portāls

Ūdens patēriņa skaitītāju īpašnieks (dzīvokļa īpašnieks) nodrošina ūdens patēriņa skaitītāju verifikāciju atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr. 289 “Noteikumi par valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu sarakstu”, kas pieņemti 2024. gada 14. maijā.

To pielikums nosaka: verificēšanas periodiskums mehāniskajiem ūdens patēriņa skaitītājiem ir ne retāk kā reizi četros gados, bet elektromagnētiskajiem un ultraskaņas ūdens patēriņa skaitītājiem – reizi sešos gados.

Ja dzīvojamo māju īpašnieki nav pārņēmuši savā valdījumā, tad jāņem vērā MK noteikumi Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”. Tie nosaka: ja trīs mēnešu laikā no verifikācijas datuma dzīvokļa īpašnieks nav verificējis savus skaitītājus, tad dzīvokļa īpašniekam tiek piemērota mājas ūdens patēriņa starpība.

19. pants: ja veidojas starpība starp mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, ieskaitot arī avārijās un remontā nopludināto ūdens daudzumu (turpmāk – ūdens patēriņa starpība), tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins. Dzīvokļa īpašnieks ūdens patēriņa starpību sedz atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam.

19.1. Šo noteikumu 19. punktā minēto ūdens patēriņa starpības sadales kārtību nepiemēro, bet ūdens patēriņa starpību sadala atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam starp šādiem dzīvokļu īpašniekiem (ja tādi ir dzīvojamā mājā):

19.1 1. kuri nav iesnieguši informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu vismaz trīs mēnešus pēc kārtas;

19.1 2. kuru atsevišķajos īpašumos ūdens patēriņa skaitītāji nav uzstādīti;

19.1 3. kuri atkārtoti nav ļāvuši pārvaldniekam veikt savā dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudi, ja pārvaldnieks par šādas pārbaudes veikšanu rakstiski paziņojis vismaz nedēļu iepriekš, nosūtot paziņojumu uz dzīvokļa īpašumu, kurā plānota skaitītāju pārbaude;

19.1 4. kuru dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudē konstatēts, ka ūdens patēriņa skaitītāji ir bojāti, tie nav noplombēti, to plombējums ir bojāts vai tie nav verificēti triju mēnešu laikā pēc verificēšanas termiņa beigām.

Ja daudzdzīvokļu ēkas īpašnieki ir pārņēmuši mājas pārvaldīšanas tiesības, ir noslēgts pārvaldīšanas līgums, tad mājas saimnieki paši pieņem lēmumus, ievērojot MK noteikumus Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem”.

Noteikumu 6.2 punkts nosaka: dzīvojamās mājas īpašniekiem, pieņemot lēmumu par visiem dzīvojamās mājas īpašniekiem kopīgi piederošu ūdens patēriņa skaitītāju iegādi, to vienotu uzstādīšanu, nomaiņu un atkārtotās verificēšanas nodrošināšanu, ir tiesības noteikt citu atkārtotās verificēšanas periodu, kāds noteikts saskaņā ar normatīvajiem aktiem par mērījumu vienotību, bet kas nepārsniedz ūdens patēriņa skaitītāja ražotāja instrukcijā norādīto lietošanas ilgumu (ja tāds ir norādīts). Vienlaikus dzīvojamās mājas īpašnieki vienojas par atbildīgo personu un kārtību, kādā organizē un nodrošina skaitītāju atkārtoto verificēšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 193 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas