E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34130
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai tālu dzīvojošam tuviniekam var nodrošināt sociālo aprūpētāju pašvaldībā

J
jautā:
07. oktobrī, 2024
Anna

Vecam cilvēkam ir nepieciešams aprūpētājs, kurš palīdzētu ikdienas aprūpē, nopirktu pārtiku un izvestu viņu ārā. Vai sociālais dienests šādu pakalpojumu piešķirtu, ja šim vecajam cilvēkam ir meita, kura gan dzīvo otrā valsts malā? 

A
atbild:
10. oktobrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums paredz iedzīvotāju nodrošināšanu ar sociālajiem pakalpojumiem, kas ietver arī sociālās aprūpes pakalpojumus personas dzīvesvietā, tai skaitā aprūpi mājās. 

Tā ir paredzēta cilvēka pamatvajadzību apmierināšanai personām, kuras objektīvu apstākļu dēļ nevar sevi aprūpēt, piemēram, ja cilvēks dzīvo viens un ģimenes locekļi vecuma, veselības stāvokļa, dzīvesvietas attāluma vai nodarbinātības dēļ nevar nodrošināt viņam nepieciešamo aprūpi.  

Lemjot par aprūpi mājās, sociālais dienests novērtē klienta un ģimenes locekļu spējas nodrošināt aprūpi, plāno darbības, kurās ir vajadzīga palīdzība. 

Dzīvesvietā sociālās aprūpes pakalpojumus saviem iedzīvotājiem nodrošina pašvaldības. Par nepieciešamību konkrētajā situācijā ir jāinteresējas pašvaldības sociālajā dienestā, kur jānoskaidro, kā var nokārtot aprūpi vecam cilvēkam un kādi ir pakalpojuma apmaksas noteikumi. Pašvaldība nosaka kārtību, kādā tiek sniegts pakalpojums, kā arī samaksas nosacījumus.  

Sociālos pakalpojumus sniedz, pamatojoties uz sociālā darba speciālista atzinumu. 

Pašvaldību tīmekļvietnēs ir norādīta informācija par šo jautājumu, saistošie noteikumi un saziņas iespējas ar sociālo dienestu.  

Aprūpi tuviniekam var kārtot arī privātā ceļā (bez sociālā dienesta iesaistes). Latvijā pieejamo sociālās aprūpes pakalpojumu sniedzēju kontaktinformāciju varat atrast tīmeklī. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 85 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas