E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34066
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri

Ja dzimšanas apliecībā kļūdaini norādīts dzimšanas mēnesis

J
jautā:
01. oktobrī, 2024
Elīna

Izsniedzot dzimšanas apliecību, tajā tika nekorekti norādīts dzimšanas mēnesis. Kurā valsts iestādē es varu vērsties pēc palīdzības? Esmu jau sasniegusi pilngadību. 

A
atbild:
Šodien
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 44. pantu civilstāvokļa aktu reģistra ieraksta aktualizēšana ir iepriekš izdarīta civilstāvokļa aktu reģistra ieraksta labošana, papildināšana vai anulēšana. 

Dzimtsarakstu nodaļa civilstāvokļa aktu reģistra ierakstā labo kļūdas un ieraksta trūkstošās vai jaunas ziņas saskaņā ar ieinteresētās personas iesniegumu, ja civilstāvokļa akts reģistrēts dzimtsarakstu iestādē, ja ieraksta labošanai vai papildināšanai ir pietiekams pamats un ja nav strīda starp ieinteresētajām personām. 

Ja dzimtsarakstu nodaļai nav pietiekama pamata labot vai papildināt civilstāvokļa aktu reģistra ierakstu vai starp ieinteresētajām personām ir strīds, tad civilstāvokļa aktu reģistra ierakstu labo vai papildina, pamatojoties uz tiesas spriedumu. 

Vienlaikus, kā iepriekš skaidrojusi juriste Inga Rjabčikova, par bērna piedzimšanu bērna tēvs vai māte paziņo dzimtsarakstu iestādei mēneša laikā pēc bērna piedzimšanas: 

“Atbilstoši Civillikuma 24., 25., 26. pantam, paziņojot par bērna piedzimšanu, iesniedz ārstniecības iestādes vai ārstniecības personas izsniegtu medicīnas apliecību, kas apliecina dzimšanas faktu.” 

Tātad jums būtu jāpārbauda dzimšanas datums, kas ir ierakstīts ārstniecības iestādes, kurā piedzimāt, reģistrā. Proti, dzimtsarakstu iestāde ņem vērā informāciju, kas tiek iesniegta no ārstniecības iestādes. Ja ir pieļauta kļūda, tad jums jāsazinās ar dzimtsarakstu iestādi, pamatojot pareizo savas dzimšanas datumu ar izziņu no ārstniecības iestādes, kurā tika reģistrēts jūsu piedzimšanas datums. 

Dzimtsarakstu nodaļu kontaktinformāciju var meklēt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 191 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas