E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34059
Lasīšanai: 3 minūtes

Kādi būs pabalsti ar nākamo bērnu, ja pēc BKA nostrādā neilgu laiku

J
jautā:
01. oktobrī, 2024
Dace

Vēlos noskaidrot par māmiņalgas aprēķinu situācijā, kad iestājas otrā grūtniecība, vēl esot BKA ar pirmo bērnu. Es vēlētos saņemt māmiņalgu tajā pašā apmērā, kas tika izmaksāta pirmajā BKA. Vai ir kāds laika termiņš, kas noteic, ka aprēķinu veic no laika pirms pirmā BKA (piemēram, atgriežoties darbā, tiek nostrādāti tikai pieci mēneši, līdz ar to ir iespējams izvēlēties, ka ņem vērā iepriekšējā BKA aprēķinu)? Manā situācijā lielākodarba algas daļu veido piemaksas, kas sāk summēties tikai pēc trijiem nostrādātiem mēnešiem, līdz ar to ienākumi sākotnēji būs stipri zemāki nekā pirms pirmā BKA. Paldies. 

A
atbild:
17. oktobrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums un pabalsts. 

Ja šajā 12 mēnešu periodā būs darba ienākumi, tad tos ņems vērā pabalsta aprēķinam, jo bērna kopšanas atvaļinājuma, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas, darbnespējas dienas tiek izslēgtas no vidējās iemaksu algas aprēķina. 

Tāpat arī vecāku pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts šis pabalsts. Un tāpat no vidējās iemaksu algas aprēķina 12 mēnešiem izslēdz bērna kopšanas atvaļinājuma, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas, darbnespējas dienas.  

Sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu. 

Minētais nosacījums tiek piemērots, ja: 

  • sievietei ir tiesības uz vecāku pabalstu par nākamo bērnu; 
  • nākamais bērns piedzimis, kamēr iepriekšējais vēl nav sasniedzis trīs gadu vecumu; 
  • par iepriekšējo bērnu sievietei ir bijis piešķirts vecāku pabalsts. 

Ja visi nosacījumi ir izpildīti, tad vecāku pabalsts tiek piešķirts ne mazākā apmērā kā par iepriekšējā bērna kopšanu. Piešķirot vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu, tiek salīdzināti pabalsti: iepriekšējais un tagadējais. Izmaksā vienu – apmēra ziņā lielāko – pabalstu. 

Nosacījums par pabalsta apmēra “saglabāšanu” ir spēkā tikai vecāku pabalstam, uz maternitātes pabalstu tas neattiecas.  

Lai iegūtu detalizētāku informāciju savā konkrētajā situācijā, jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 84 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas