E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34026
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Ja atsakās verificēt skaitītājus un nenodod rādījumus

J
jautā:
25. septembrī, 2024
Arnolds

Labdien! Mūsu mājā kaimiņš atsakās nodot ūdens patēriņa datus (skaitītāji atrodas dzīvoklī) un skaitītājus verificēt (verifikācija bija jāveic 2016. gadā). Turklāt siltuma patēriņa skaitītājs ir pilnībā izlādējies, un viņš nedod piekrišanu tā verifikācijai. Sanāk, ka iedzīvotājs pilnībā ignorē praksi norēķināties, balstoties uz skaitītāju rādījumiem. Kādas ir likumīgās iespējas panākt, ka viņš nodod ūdens patēriņa datus, vai nodrošināt viņam maksimālos iespējamos finansiālos zaudējumus par kārtības ignorēšanu? Vai siltuma skaitītājs, kas pieejams pārvaldniekam ārpus dzīvokļa, var tikt nomainīts/verificēts? Vai var izrakstīt rēķinu par paveikto darbu?

A
atbild:
Šodien
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Zvērināts advokāts Imants Muižnieks skaidro, ka Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta pirmās daļas 3. punkts paredz dzīvokļa īpašniekam pienākumu norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, apkure, aukstais ūdens, kanalizācija, sadzīves atkritumu izvešana).  

Savukārt samaksas kārtību par minētajiem pakalpojumiem noteic Ministru kabineta 2008. gada 9. decembra noteikumi Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”.

Situācijā, kad kāds no dzīvokļu īpašniekiem atsakās nodot ūdens patēriņa datus, veidosies starpība starp mājas kopējā ūdens skaitītāja (komercuzskaites mēraparāta) rādījumu un atsevišķajos īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu. Tādā gadījumā atbilstoši minēto noteikumu 19.1 punktam ūdens patēriņa starpību vai tās daļu var sadalīt starp tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuri, piemēram, nav iesnieguši informāciju par ūdens patēriņa skaitītāja rādījumu noteiktajā termiņā vismaz trīs mēnešus pēc kārtas vai nav uzstādījuši, nomainījuši vai atkārtoti verificējuši ūdens patēriņa skaitītāju. 

Attiecībā uz siltuma skaitītāja nomaiņu jāvadās pēc Ministru kabineta noteikumiem Nr. 876 “Siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi”, norāda zvērināta advokāte Ieva Keterliņa. 

Ja siltuma skaitītājs atrodas ārpus dzīvokļa un komersants ir siltummezgla īpašnieks, kas pārdod siltumenerģiju daudzdzīvokļu ēkai, tad ir iespējama situācija, ka siltuma skaitītāju nomaina/verificē ārpus dzīvokļa un par darbu veikšanu izraksta rēķinu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 287 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas