E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33973
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Kā dzīvokļu īpašnieki var atsaukt parakstus balsošanas protokolā

J
jautā:
19. septembrī, 2024
Mihails

Labdien! Daudzstāvu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki parakstījās balsošanas protokolā par konkrētu jautājumu par labu citam dzīvokļu īpašniekam (balsošanas protokols nodots mājas apsaimniekotājam), pēc tam īpašnieki uzzināja, ka tika maldināti, un vēlas atsaukt savus parakstus. Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta ceturto daļu tiesa, pamatojoties uz dzīvokļa īpašnieka pieteikumu, var atzīt dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu par spēkā neesošu, ja lēmums vai tā pieņemšanas procedūra ir pretrunā ar šā likuma noteikumiem. Prasību var celt triju mēnešu laikā no dienas, kad attiecīgā persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, bet ne vēlāk par gadu no lēmuma pieņemšanas dienas. Tomēr konkrētajā gadījumā iepriekš nobalsojušie īpašnieki vēlas atsaukt savus parakstus.

1. Kā rīkoties šajā situācijā?

2. Kādā veidā dzīvokļu īpašnieki vai konkrēts dzīvokļa īpašnieks var atsaukt savu parakstu balsošanas protokolā?

3. Vai šajā gadījumā nepieciešams vērsties pie mājas apsaimniekotāja ar iesniegumu par paraksta atsaukšanu?

4. Vai drīkst rīkot atkārtotu īpašnieku kopsapulci ar jautājumu par iepriekš savākto parakstu atcelšanu? 

A
atbild:
23. septembrī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ieva Keterliņa, zvērināta advokāte

1. Sākotnēji jānoskaidro, vai dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki ir noteikuši īpašu kārtību, kādā var organizēt dzīvojamās mājas kopsapulces (Dzīvokļa īpašuma likuma 18. panta pirmā daļa), kā arī jāpārliecinās, vai noteiktā kārtība nav pretrunā Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajam. Konkrētajā situācijā ir divas iespējas:

  • sasaukt jaunu kopsapulci (aptaujas veidā saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 20. pantu vai dzīvokļu īpašnieku kopības noteiktajā kārtībā), ar ko atcelt iepriekš pieņemto lēmumu un pieņemt jaunu, ja nepieciešams; 
  • ja kopsapulce organizēta pretēji Dzīvokļa īpašuma likuma noteikumiem vai lēmums ir pretrunā normatīvajos tiesību aktos noteiktajam, jebkuram dzīvokļa īpašniekam vai arī vairākiem dzīvokļu īpašniekiem ir iespējams celt prasību tiesā un lūgt atzīt pieņemto lēmumu par spēkā neesošu no tā pieņemšanas brīža (jautājumā minētā Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta ceturtā daļa).

2. Atsaukt savu parakstu nav iespējams. Mainīt viedokli dzīvokļu īpašniekiem iespējams tikai gadījumos, kad balsojums ir nodots pirms kopsapulces (skat. Dzīvokļa īpašuma likuma 19. panta sesto daļu). Normatīvais regulējums to tieši neparedz, tomēr pieļauju, ka viedokļa maiņa iespējama arī aptaujas laikā, kamēr vien tā nav noslēgusies. Ieteiktu atrunu par viedokļa maiņu aptaujā ietvert atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 18. panta pirmajai daļai, nosakot dzīvojamās mājas kopības lēmumu pieņemšanas kārtību.

3. Iebildumus un šaubas par lēmuma pieņemšanas procedūras tiesiskumu varat izteikt pārvaldniekam, tai skaitā lūdzot atkārtoti ierosināt lēmuma pieņemšanu. Konkrētajā gadījumā svarīgi, kā maldināšana izpaudās, kā arī, vai tā vispār ir notikusi. Proti, kaimiņu apstaigāšana un parakstu vākšana par kādu jautājumu nav veids, kā tiek pieņemti dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumi, ja vien tādu opciju nav paredzējuši dzīvokļu īpašnieki ar savu lēmumu.

4. Skatīt atbildi uz pirmo jautājumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 6 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas