E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33966
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Mājas tehniskā apsekošana

J
jautā:
19. septembrī, 2024
Inga

Namu apsaimniekotājs apgalvo, ka reizi gadā jāveic ēkas vizuālā apskate, bet divas reizes gadā – jumta konstrukciju apskate. Savukārt reizi desmit gados jāpasūta ēkas tehniskā apsekošana (tā izmaksā dažus tūkstošus). Tādējādi kopā par šo izmaksas mērāmas tūkstošos. Vai ir kāda takse, pēc kuras tiek noteikts, cik kurš pasākums izmaksā? Un vai iedzīvotājiem šīs summas ir jāsedz? 

A
atbild:
Šodien
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. pants nosaka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbības. Starp obligātajām pārvaldīšanas darbībām ir arī dzīvojamās mājas, tajā esošo iekārtu un komunikāciju apsekošana, tehniskā apkope un kārtējais remonts. 

Savukārt Ministru kabineta noteikumi Nr. 907 “Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu” nosaka daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, tajā esošo iekārtu un komunikāciju apsekošanas, tehniskās apkopes un kārtējā remonta veikšanas kārtību un nosacījumus. 

Tātad dzīvojamās mājas tehniskā apsekošana ir obligāts pārvaldnieka pienākums, un, lai to veiktu, nav jāprasa dzīvokļu īpašnieku piekrišana. Izdevumi, kas saistīti ar mājas tehnisko apsekošanu, ir jāsedz dzīvokļu īpašniekiem. 

Mājas tehniskās apsekošanas izmaksas nosaka brīvajā tirgū pieejamo pakalpojumu cenas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas