E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33845
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola
1
1

Izglītības iestādes bibliotekāram nepieciešamā izglītība

J
jautā:
07. septembrī, 2024
Indra

Labdien! Kāda izglītība ir nepieciešama izglītības iestādes bibliotekāram? Tā kā izglītības iestādes bibliotekārs ir minēts kā pedagoģiskais amats gan MK noteikumos par pedagogu profesiju un amatu sarakstu, gan pedagogu darba samaksas noteikumos, vai tas nozīmē, ka izglītības iestādes bibliotekāram nepieciešama augstākā pedagoģiskā izglītība? Man ir iegūta kvalifikācija “Bibliotekārs”. Darbā neesmu pieņemta kā priekšmeta pasniedzēja. 

A
atbild:
10. septembrī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Bibliotēku darbiniekiem nepieciešamā izglītība noteikta Bibliotēku likuma 25. pantā. Uz izglītības iestādes bibliotēkas vadītāju attiecas minētā likuma 25. panta otrās daļas 3. punktā noteiktās prasības vietējas nozīmes bibliotēkas vadītājam, proti, augstākā akadēmiskā, augstākā profesionālā, vidējā speciālā izglītība bibliotēku darba jomā vai tālākizglītības kursu beigšanas sertifikāts bibliotēku darba jomā.  

Tātad jūsu iegūtā bibliotekāra kvalifikācija ir pietiekama, lai strādātu par izglītības iestādes bibliotēkas vadītāju. 

Bibliotekāram, kurš pieņemts darbā kā mācību priekšmeta skolotājs, bet papildus veic bibliotekāra pienākumus, nepieciešama pedagoga darbam atbilstoša izglītība un vēlama profesionālā pilnveide bibliotēku darba jomā. 

Ministru kabineta noteikumu Nr. 371 “Noteikumi par bibliotēkas darbam nepieciešamo darbinieku skaitu un darbinieku amatu ieņemšanai nepieciešamo izglītību” 4. punkts reglamentē kvalificētu bibliotekāru skaita noteikšanu izglītības iestādes bibliotēkā, ņemot vērā izglītojamo un pedagogu skaitu attiecīgajā izglītības iestādē. Savukārt 9. punktā noteikts, kādu vietējas nozīmes bibliotēkas darbinieku amatu ieņemšanai personām nepieciešama konkrēta izglītība vai tālākizglītības kursu beigšanas sertifikāts bibliotēku darba jomā.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 103 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas