E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33831
Lasīšanai: 3 minūtes

Parādu piedziņa, ja parādnieks strādā vairākās darba vietās un apgādībā ir divi bērni

J
jautā:
06. septembrī, 2024
Natalija

Man bankas kontam ir liegumi no pieciem tiesu izpildītājiem. Alga minimālā, divi bērni. Es grasos strādāt arī otrā darbā. Cik daudz no konta man atvilks no 1. oktobra? 

A
atbild:
04. oktobrī, 2024
Edīte Brikmane
LV portāls

Ieturējumu apmēru no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem nosaka Civilprocesa likuma 594. pants 

Galvenās izmaiņas ieturējumu veikšanā no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ir šādas: 

  • ieturējumi būs vienādi visos piedziņas veidos; 
  • ieturējumus veiks tikai no tās ienākumu daļas, kas pārsniedz parādniekam saglabājamo minimālo summu. 

Ieturējumu aprēķinu turpmāk pamatā veidos divi vienkārši soļi: 

  • Pirmkārt, tiks noteikta parādniekam saglabājamā minimālā ienākumu summa, no kuras ieturējumus neveiks. Tie ir 50% no minimālās mēneša algas bruto, pieskaitot vēl 15% no minimālās mēneša algas bruto par katru ieturējumu izdarīšanas brīdī apgādībā (nodokļu grāmatiņā) reģistrēto nepilngadīgo bērnu.
  • Otrkārt, tiks noteikta ienākumu summa neto jeb izmaksātā darba alga un tai pielīdzinātie maksājumi “uz rokas”, kas pārsniedz parādniekam saglabājamo minimālo apmēru. Ieturējumi 30% apmērā tiks veikti tikai no šīs ienākumu daļas. Ja parādniekam ir vairākas neizpildītas saistības, tad ieturējumus no minētās ienākumu daļas veiks 40% apmērā.

2024. gadā valstī noteiktā minimālā mēnešalga ir 700 eiro. Līdz ar to jautājumā aprakstītajā situācijā minimālā saglabājamā ienākumu daļa, no kuriem neveiks ieturējumus, ir 50% no minimālās algas bruto (700 : 2 = 350 eiro) plus 2 x 15% no minimālās algas bruto par diviem apgādībā reģistrētajiem bērniem (2 x 105 = 210 eiro). Kopā tie ir 560 eiro. 

Ieturējumus veiks 40% apmērā (jo ir vairākas izpildu lietas) no darba algas neto summas, kas pārsniedz 560 eiro.  

Ja strādāsiet pie diviem darba devējiem, tad ienākumu apmērs (560 eiro), no kura netiek veikti ieturējumi, tiks saglabāts tikai pie viena darba devēja. Savukārt no atalgojuma, ko saņemsiet pie otra darba devēja, tiks veikti ieturējumi 40% apmērā no visas neto izmaksājamās summas.  

Aprēķins ir teorētisks, tāpēc, ja ir radušies jautājumi, ieteicams sazināties ar zvērinātu tiesu izpildītāju, kurš izskaidros, kā mainīsies ieturējumu apmērs konkrētajās izpildu lietās. 

Plašāk par izmaiņām parādu piedziņas kārtībā varat lasīt LV portāla skaidrojumā “Parādu piedziņas kārtība no 1. oktobra – kā tiks aprēķināti ieturējumi uzturlīdzekļu, administratīvo sodu un kredītu parādniekiem” 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 235 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas