E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33819
Lasīšanai: 3 minūtes

Saziņa ar tiesu izpildītāju saistībā ar parāda piedziņas lietu organizējama rakstveidā

J
jautā:
05. septembrī, 2024
Iveta

Labdien! Labprātīgi ar pirmo dienu vienojos ar tiesu izpildītāju katru mēnesi maksāt konkrētu summu, ko arī pildu. Vai lūgums, lai atsūta man dokumentu par to, ka maksājums saņemts, tas tiek sadalīts un kāda ir atlikusī summa, ir neloģisks? Tiesu izpildītāja joprojām apgalvo, ka kontu atbloķēt nevar (kaut arī tur ienāk tikai bērnu nauda un es maksāju nekavējoties) un atskaite man nepienākas, lai liekos mierā. Vai tas ir likumīgi? Paldies! 

A
atbild:
13. septembrī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome, sniedzot atbildi uz līdzīgu jautājumu, norādījusi:  

Saskaņā ar Tiesu izpildītāju likuma 160.1 pantu parādniekam ir tiesības iepazīties ar izpildu lietu. Zvērināts tiesu izpildītājs, pamatojoties uz personas rakstveida iesniegumu, var izsniegt savā lietvedībā esoša dokumenta atvasinājumu vai informatīvu izziņu. Atbilstoši Iesnieguma likuma 5. panta trešajai daļai zvērinātam tiesu izpildītājam atbilde uz iesniegumu pēc būtības jāsniedz saprātīgā termiņā, ņemot vērā iesniegumā minētā jautājuma risināšanas steidzamību, bet ne vēlāk kā viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas, ja likumā nav noteikts citādi. Ja zvērināts tiesu izpildītājs nekādu atbildi uz personas iesniegumu nesniedz, persona var rakstīt sūdzību Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomei vai Tieslietu ministrijai. 

Proti, tiesu izpildītājam nav jums ik mēnesi jāapstiprina katra maksājuma saņemšana. Tāpat jūsu tiesības saņemt informāciju par konkrēto parāda piedziņas lietu īstenojamas saprātīgi, piemēram, jūs varat reizi gadā rakstveidā tiesu izpildītājam lūgt sniegt informāciju par izpildu lietu.  

Kontu apķīlāšanu regulē Civilprocesa likuma 599.1 panta nosacījumi. Tādēļ arī jautājumā par bankas konta atķīlāšanu saziņa ar tiesu izpildītāju jāveic rakstveidā, iesniedzot iesniegumu. Tajā jānorāda, kādus naudas līdzekļus saņemat kontā, un jāpievieno konta pārskats par pēdējiem trim mēnešiem. 

Tiesu izpildītājs izvērtēs jūsu iesniegumu un, iespējams, izlems jautājumu par konta atķīlāšanu.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas