E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3374
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Uzvārda maiņa, stājoties laulībā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2013
Anna

Pēc laulībām gribu atstāt savu uzvārdu un vīra uzvārdu noformēt kā otro. Kā to ir iespējams nokārtot? Dubults uzvārds neinteresē.

A
atbild:
03. janvārī, 2014
Laura Platace
LV portāls

Civillikums 86.panta trešā daļa noteic: „Noslēdzot laulību, viens no laulātajiem var savam uzvārdam pievienot otra laulātā uzvārdu, izņemot gadījumus, kad vienam no laulātajiem jau ir dubults uzvārds, vai arī laulātie var veidot kopēju dubultu uzvārdu no abu laulāto pirmslaulības uzvārdiem.”

Tas nozīmē, ka pēc laulībām, pievienojot savam uzvārdam vīra uzvārdu, Jums izveidosies dubults uzvārds un šos uzvārdus savienos ar defisi. Latvijas normatīvie akti neparedz citu kārtību, kā veido personas uzvārdu, ja pēc laulībām pieņem otra laulātā uzvārdu.

Lēmums par uzvārda maiņu ir jāpieņem, jau dodoties pieteikt laulības, jo iesniegumā būs jānorāda, kāds uzvārds katram no laulātajiem būs pēc laulību noslēgšanas. Laulību dienā izsniegs laulību apliecību, kurā būs norādīts katra laulātā uzvārds pēc laulībām.

Pēc laulībām, lai oficiāli varētu nomainīt uzvārdu personu apliecinošā dokumentā, ir jāvēršas kādā no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajām nodaļām, līdzi ņemot laulību apliecību un līdzšinējo personu apliecinošo dokumentu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas