E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4652
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kopīga dubultā uzvārda veidošana, noslēdzot laulību

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2014
Laura Laktiņa

Labdien! Vēlējos jautāt par uzvārdu maiņu. Mēs ar vīru reģistrēsim laulību Kuldīgas novadā, un mums dzimtsarakstu nodaļā sacīja, ka uzvārdu tā, kā vēlamies, nevar mainīt! Nu domāju tā, ja man ir uzvārds, piemēram, Roze un topošajam vīram Bērzs, gribējām, lai man būtu ROZE-BĒRZA un vīram BĒRZS-ROZE, bet mums pateica, ka jāizvēlas tikai viens veids, piemēram, ROZE-BĒRZS, bet man kā sievai ļoti nesmuki sanāk – pirmais būs vīra uzvārds un tad tikai dzimtais, vai atkal vīram – pirmais sievas un tad tikai dzimtais. Tad gribētos zināt, kā tad īsti ir, vai paliek tik nesmuki vai nav kāda atkāpe, jo zinu cilvēkus, kam ir normāli gan sievai, gan vīram pa priekšu dzimtas uzvārdi pēc tam sievas un vīra! (piemēram, grupas Astronout solistei Māra Upmane-Holšteine un vīram Jānis Holšteins-Upmanis!) Paldies jau iepriekš par atbildi!

A
atbild:
04. jūlijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls
Tieslietu ministrija
Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļa

Ar Jūsu jautājumu vērsāmies Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā, kur saņēmām apstiprinājumu tam, ka Kuldīgas novada dzimtsarakstu nodaļas sniegtais skaidrojums par kopēja dubultā uzvārda veidošanu, stājoties laulībā, ir pareizs.

Dzimtsarakstu nodaļas juriskonsulte Anete Ruska informēja, ka atbilstoši Civillikuma 86.panta otrajai daļai, noslēdzot laulību, viens no laulātajiem var savam uzvārdam pievienot otra laulātā uzvārdu, izņemot gadījumus, kad vienam no laulātajiem jau ir dubults uzvārds, vai arī laulātie var veidot kopēju dubultu uzvārdu no abu laulāto pirmslaulības uzvārdiem. No iepriekšminētā secināms, ka savam uzvārdam var pievienot otra laulātā uzvārdu tikai viens no laulātajiem, līdz ar to gadījums, kad abi laulātie vēlas savam uzvārdam pievienot otra laulātā uzvārdu, ir neatbilstoši iepriekšminētā likuma pantam – tas nav kopējs ģimenes uzvārds.

Jūsu minētais piemērs ar sabiedrībā pazīstamu personu dubulto uzvārdu varētu būt vai nu iestādes kļūda tiesību normu piemērošanā, vai arī šo personu vēlme plašākai sabiedrībai pieteikt sevi ar šādiem nedaudz atšķirīgiem uzvārdiem. Šis nebūt nav vienīgais piemērs, kad sabiedrībā zināmas personas vēlas, lai viņu vārdu rakstībā tiktu veiktas atkāpes, piemēram, no latviešu valodas gramatikas prasībām – izlaistas garumzīmes, mainīta galotne u.tml. Veidojot skatuves vārdus, tas nav aizliegts, taču personu apliecinošos dokumentos tik un tā tiek norādīts tāds vārds un uzvārds, kas veidots saskaņā ar normatīvo aktu prasībām.

Tieslietu ministrijas pārstāve uzsver, ka iestādes kļūda tiesību normu piemērošanā nevar būt par pamatu atkārtotai likumam neatbilstošai rīcībai. Personai nav tiesības atsaukties uz vienlīdzības principu, lai attaisnotu prettiesiskas prakses izmantošanu turpmāk.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas