E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33666
Lasīšanai: 2 minūtes

Piedziņas atzīmi var noteikt uz daļu no īpašuma, ja tas nav reģistrēts kā laulātā atsevišķā manta

J
jautā:
22. augustā, 2024
Anna

Labdien! Vai gadījumā, ja pret mani tiks uzsākta naudas piedziņa (B2 Kapital) tiesas ceļā, to var vērst arī uz vīra nekustamo īpašumu, kas ir iegādāts laulības laikā? Zemesgrāmatā viņš ir norādīts kā vienīgais īpašnieks, bet laulības līgums par mantas šķirtību nav parakstīts.

A
atbild:
02. septembrī, 2024

Piedziņas vēršana no fiziskās personas ir skaidrota Civilprocesa likuma 570. pantā. Tā pirmajā daļā ir norādīts, ka piedziņu vērš uz fiziskās personas mantu, tai skaitā laulāto kopmantu, un likumā noteiktajos gadījumos arī laulāto mantas kopību.  

Saskaņā ar Civillikuma 89. panta otro daļu viss, ko laulātie kopīgi iegūst laulības laikā vai tikai viens no viņiem, bet ar abu līdzekļiem vai ar otra laulātā palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta. Lai gan pēc Civillikuma 944. panta izriet, ka nekustamā īpašuma īpašnieks ir tas, kurš ir norādīts zemesgrāmatā, ja tas ir laulāto kopīgais nekustamais īpašums, kam zemesgrāmatā kā īpašnieks norādīts tikai viens no laulātajiem, pieņemams, ka otrs laulātais savu daļu nekustamajā īpašumā ir nodevis īpašnieka pārvaldībā un attiecīgais nostiprinājums nepadara to par šī laulātā atsevišķu mantu.  

Tātad, ja uz parādnieces vīra vārda ir reģistrēts laulības laikā iegādāts nekustamais īpašums, attiecībā uz kuru nav ierakstu, ka tas ir parādnieces vīra atsevišķā manta, ½ daļai no minētā īpašuma var tikt reģistrēta piedziņas atzīme.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas