E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33594
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Bērna kopšanas atvaļinājumu darba devējs neapmaksā

J
jautā:
15. augustā, 2024
Evita

Labdien! Vai darba devējs māmiņai, kas dodas bērna kopšanas atvaļinājumā, maksā kādu naudu? Piemēram, vienā darbavietā ir nostrādāti pieci gadi, kur alga bija līdz 1100 eiro mēnesī. Kādu naudu viņa aptuveni saņemtu no savas darbavietas? Vai māmiņa saņemtu vēl kādus pabalstus no valsts? Minētais interesē, lai saprastu, vai nākotnē varu atļauties sev bērnu, jo ģimenē jau ir viens bērns (tolaik nestrādāju, kad biju stāvoklī) un arī hipotekārais kredīts, par kuru vīram mēnesī jāmaksā liela naudas summa. Tāpēc gribu saprast, vai mēs spētu izdzīvot, ja nākotnē būtu vēl viens bērns. 

A
atbild:
16. augustā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Laiku, kamēr darba attiecībās esoša māmiņa pēc bērna piedzimšanas atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā (BKA), darba devējs neapmaksā. Minēto atvaļinājumu darba devējs atbilstoši Darba likuma 156. pantam darbiniekam (bērna mātei vai tēvam, vai abiem) tikai piešķir, uz BKA laiku saglabājot darba vietu. 

Vecāku pabalstu uz izvēlēto bērna kopšanas atvaļinājuma periodu vienam no bērna vecākiem, ja viņi ir darba ņēmēji, izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) no valsts sociālā budžeta atbilstoši personas veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām (sociālais nodoklis, ko ietur no darbinieka darba samaksas). 

Ja darba vieta koplīgumā vai citā iekšējā dokumentā ir paredzējusi īpašus bonusus saviem darbiniekiem sakarā ar bērna piedzimšanu, tad tiek izmaksāts pabalsts no darba devēja līdzekļiem 

Pabalstu sakarā ar bērna piedzimšanu maksā arī pašvaldība. Par to jāinteresējas savas deklarētās dzīvesvietas  pašvaldības tīmekļvietnē.  

Valsts ģimenē, kurā piedzimis bērns, kam ir piešķirts personas kods, vienam no vecākiem izmaksā:  

  • vienreizējo bērna piedzimšanas pabalstu; 
  • bērna kopšanas pabalstu – līdz bērna divu gadu vecumam; 
  • ģimenes valsts pabalstu – par katru ģimenē audzināmo bērnu no bērna viena gada vecuma sasniegšanas dienas līdz 16 gadu vecumam, kā arī par bērnu vecumā no 16 līdz 20 gadiem, ja viņš mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā. 

Vairāk informācijas par pabalstiem ģimenei ar bērniem pieejams VSAA tīmekļvietnē 

Noskaidrot, kāds varētu būt potenciālais vecāku pabalsta apmērs, iespējams, vēršoties VSAA un rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas