E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33523
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā nodoklis no lauksaimniecības zemes pārdošanas ienākuma

J
jautā:
08. augustā, 2024
Ilze

Labdien! Šķirot laulību un dalot īpašumus, esmu ieguvusi lauksaimniecības zemi 5 ha platībā. Pēc šķiršanās deklarēju savu dzīvesvietu pie dēla. Lauksaimniecības zeme man ir vienīgais īpašums, un zemesgrāmata ir nokārtota. Gribu attiecīgo lauksaimniecības zemi pārdot. Vai man būs jāmaksā 20% iedzīvotāju ienākuma nodoklis?

A
atbild:
12. augustā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzēts, ka vispārējā gadījumā ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas jeb kapitāla pieaugumam piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa 20% likmi.  

Ja tas ir vienīgais nekustamais īpašums, nodoklis nav jāmaksā šādos gadījumos: 

  • Ja nekustamais īpašums fiziskās personas īpašumā (no dienas, kad nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai tas bija vienīgais fiziskās personas nekustamais īpašums. 
  • Ja nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un viss ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas no jauna tiks ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas. 

Iespējama arī cita situācija, jo pastāv īpaši noteikumi, kad nodoklis nav jāmaksā, ja pārdod lauksaimniecības zemi. 

Ar nodokli neapliek ienākumu no tāda nekustamā īpašuma pārdošanas, kas pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme, ja izpildīti abi nosacījumi: 

  • Īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā pārdošanas rezultātā iegūst zemnieku saimniecības īpašnieks, persona, kura Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta kā komercsabiedrība, individuālais komersants vai zemnieku saimniecība vai kura reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja, vai īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā pārdošanas rezultātā iegūst Latvijas zemes fonds. 
  • Vismaz vienā gadā no pēdējiem trim gadiem vairāk nekā pusi no lauksaimniecības zemes pircēja saimnieciskās darbības ieņēmumiem, bet ne mazāk kā 3000 eiro gadā, veido ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības, vai arī lauksaimniecības zemes pircējs saņem valsts vai Eiropas Savienības atbalsta maksājumus lauksaimniecībai un lauku attīstībai kā jaunais lauksaimnieks. 

Nodokļus piemēro Valsts ieņēmumu dienests, un to, vai jums konkrētajā situācijā ir jāmaksā nodoklis, varat noskaidrot VID.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas