E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33514
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Nepārvaramas varas radītie zaudējumi

J
jautā:
07. augustā, 2024
Jānis

Labdien! Pagājušajā nedēļā, kad Latvijā plosījās vētra, uz manas automašīnas naktī uzkrita koks. Šobrīd tiek īrēts dzīvoklis, kas atrodas privātmājā ar pagalmu. Vētras laikā automašīnu novietoju pagalmā, kurā aug attiecīgais koks, kam stiprā vēja dēļ nolūza zars, kas uzkrita uz automašīnas motora pārsega. Īres līgumā ir norādīts, ka izīrētājs neatbild par nepārvaramas varas bojājumiem. Tomēr es uzskatu, ka mājas īpašnieks ir atbildīgs par savu koku un tā stāvokli arī gadījumā, ja spēcīgajā vējā no jumta tiktu norauts pārsegums un tas trāpītu mašīnai. Pieņemami neprasīt kompensāciju būtu, ja vējš norautu mašīnas pārsegu, bet šoreiz bojājumus radīja neapsekots koks. Vai man ir iespēja šādā situācijā saņemt kompensāciju automašīnas remontam?

A
atbild:
30. septembrī, 2024

Zaudējums ir nejaušs, kad tā cēlonis ir nejaušs notikums vai nepārvaramā vara. Likuma 1774. pantā norādīts, ka nejaušs zaudējums nevienam nav jāatlīdzina. 

Jautājumā nav strīda par to, ka zaudējumu cēlonis bija vētra (t. i., nepārvaramas varas radīti apstākļi). Šajā gadījumā nav nozīmes, kas jums radīja zaudējumu (krītošs koks vai ēkas jumta segums, vai kāds cits krītošs priekšmets). Nozīme ir tam, ka attiecīgo zaudējumu paredzēšana un novēršana saprātīgiem līdzekļiem nav iespējama, proti, nevar apsekot kokus vai ēkas, lai paredzētu, ka pie noteikta vēja ātruma tas lūzīs vai tiks izgāzts ar saknēm. Ja kokam nav vizuālu bojājumu pazīmju, tad nav pamata uzskatīt, ka tas varētu radīt draudus. Gan ēku, gan transportlīdzekļu īpašniekiem ir iespēja pasargāt sevi no nepārvaramas varas radītu zaudējumu rašanās (t. sk. dabas stihiju radītajiem zaudējumiem), apdrošinot savu īpašumu vai civiltiesisko atbildību.  

Tāpat jums bija iespēja mazināt sava īpašuma bojāšanas riska iestāšanos, to apdrošinot ar visu risku KASKO apdrošināšanu. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas