E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33500
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu piedzīšana, ja tēvam ar bērnu atšķiras uzvārdi

J
jautā:
06. augustā, 2024
Inese

Labdien! Kā rīkoties, ja bērnam nav tēva uzvārda un tēvs labprātīgi nemaksā uzturlīdzekļus? 

A
atbild:
04. septembrī, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Šajā gadījumā nav svarīgi, vai bērnam ar tēvu ir vienādi uzvārdi. Būtiskākais, vai bērna tēvs ir ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā. 

Ja bērna tēvs ir ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā, viņš arī juridiski skaitās bērna vecāks. Saskaņā ar Civillikumā noteikto katram vecākam, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, ir pienākums nodrošināt bērnam uzturlīdzekļus vismaz minimālajā apmērā.  

Ja uzturlīdzekļi netiek maksāti, svarīgi, vai pastāv vienošanās par uzturlīdzekļu izmaksu, ko bērna tēvs nepilda.  

Ja vienošanās nav bijusi vai tā nav noslēgta kā notariālais akts, iespējams celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. Tiesa spriedumā noteiks termiņu, kad uzturlīdzekļi jāmaksā, un, ja tas tiks kavēts, spriedumu varēs nodot tiesu izpildītājam, kurš uzsāks piedziņas darbības. 

Ja pastāv vienošanās un tā noslēgta kā notariālais akts, tad saskaņā ar Notariāta likumu to var izpildīt vienkāršotas tiesvedības veidā, proti, jums jāvēršas pie tā paša notāra un jālūdz notariālā akta vienkāršota izpilde Notariāta likuma D1 sadaļas kārtībā.  

Savukārt, ja bērna tēvs nav ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā, tēvs juridiski nav bērna tēvs un viņam nav pienākuma maksāt bērnam uzturlīdzekļus. Tomēr, ja vēlaties no bērna tēva saņemt uzturlīdzekļus, ir iespējams noteikt paternitāti. To var noteikt brīvprātīgi vai vēršoties tiesā ar prasības pieteikumu par paternitātes noteikšanu.  

Kad paternitāte būs noteikta, bērna tēva pienākums būs sniegt bērnam uzturu un īstenot aprūpi, kas ietver arī uzturlīdzekļu maksāšanu. Ja bērna tēvs uzturlīdzekļus nemaksās, būs iespējams vērsties tiesā un uzsākt uzturlīdzekļu piedziņu. 

Pastāv arī iespēja pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF). Tādā gadījumā uzturlīdzekļi tiks saņemti laikus un regulāri, taču ne tajā apmērā, ko paredz jūsu noslēgtā vienošanās. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem “Noteikumi par izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru no Uzturlīdzekļu garantiju fonda” 2024. gadā uzturlīdzekļus no UGF izmaksā šādā apmērā: 

  • 107,50 eiro katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai; 
  • 129 eiro  katram bērnam no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai; 
  • 129 eiro  pilngadīgai personai no 18 gadu vecuma sasniegšanas līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, ja tā turpina apgūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību. 
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas