E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33431
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības uz valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un sociālajiem pabalstiem

J
jautā:
26. jūlijā, 2024
Marta

Labdien! Māte strādā Latvijā, bet tēvs Amerikā, un bērns piedzima Amerikā. Bērns tika reģistrēts Amerikā, lai varētu izbraukt no valsts atpakaļ uz Latviju. Vai mātei ir tiesības uz grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu un bērna kopšanas pabalstu Latvijā? Mātei saglabājas darba attiecības un DNL Latvijā. 

A
atbild:
29. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja dzīvojat ASV un strādājat Latvijā, tad jums varētu būt tiesības uz tādu valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu saņemšanu, kuru piešķiršana ir atkarīga no personas nodarbinātības statusa un veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām, proti, uz maternitātes un vecāku pabalstu. Tiesības uz maternitātes pabalstu (darbnespējas lapas B periods pirms un pēc dzemdībām) un vecāku pabalstu regulē likums “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, un minēto pabalstu piešķiršanu ietekmē konkrētajā laika periodā veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas Latvijā.

Savukārt saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likumā noteikto tiesības uz valsts sociālajiem pabalstiem, tai skaitā vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu un regulāri izmaksājamo bērna kopšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu, ir tām personām (Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem), kurām piešķirts personas kods, kuru bērniem ir piešķirts personas kods, kuras pastāvīgi dzīvo Latvijā un kuru bērni pastāvīgi dzīvo Latvijā. 

Individuālā situācijā jautājumus par pabalstiem ieteicams noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA). Tas iespējams gan klātienē, gan rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 128 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas