E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33385
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Bērnu pilngadība nemaina uzkrātā uzturlīdzekļu parāda piedziņas faktu

J
jautā:
23. jūlijā, 2024
Evija

Labdien! Vai uzturlīdzekļu parāda summa ir pielīdzināma uzturlīdzekļiem, ja bērniem, par kuriem tiek piedzīti uzturlīdzekļi, ir jau pāri 20 gadiem un viņi vairs nemācās? Vai tiesu izpildītājs šajā gadījumā var vērst piedziņu uz darba algu 50% apmērā? Varbūt tas ir pielīdzināms citam parādam? Kur likumā to varētu atrast un izlasīt? Tiesu izpildītājs 2013. gadā pirmo reizi bloķēja kontu, pamatojoties uz Bauskas rajona tiesas lēmumu, kur prasību iesniedza Lietuvas pilsone, ar Lietuvas tiesas spriedumu par uzturlīdzekļu parāda summu 17 000 eiro apmērā ar pieaugumu, jo tobrīd bērni bija nepilngadīgi. Bija vienošanās, un katru mēnesi tika veikts labprātīgs maksājums esošo uzturlīdzekļu un parāda segšanai. Tagad bērni jau ir pilngadīgi, paši strādā un nedzīvo kopā ar māti, taču joprojām, nesaņemot ikmēneša maksājumu, tiek solīts piedzīt parādu no darba algas 50% apmērā. Paldies par atbildi! 

A
atbild:
01. augustā, 2024

Zvērināts tiesu izpildītājs piedzen uzturlīdzekļu parādu, kas izveidojies periodā, kad parādnieks nav veicis kārtējo ikmēneša uzturlīdzekļu maksājumu. Ja par bērnu vairs nav jāmaksā ikmēneša uzturlīdzekļi, tad izpildu lietā tiek piedzīts tikai uzturlīdzekļu parāds. 

Apstāklis, ka bērni sasnieguši pilngadību, nemaina faktu – uzkrātais parāds ir uzturlīdzekļu parāds. Tādējādi zvērinātam tiesu izpildītājam joprojām ir pamats  nosūtīt parādnieka darba devējam rīkojumu saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas pirmo punktu. Minētā norma paredz, ka ieturējumus uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā veic, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 128 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas