E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33351
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja mantojums pieņemts faktiskajā valdījumā, tad mantošanas iesniegumu var iesniegt arī pēc noteiktā gada termiņa beigām

J
jautā:
19. jūlijā, 2024
Daniels

Labdien! Ilgstošu laiku dzīvoju ārzemēs. 2010. gadā nomira māte, kurai piederēja dzīvoklis un kurā es vēl joprojām esmu deklarēts. Pēc mātes nāves tur dzīvoja tēvs, kurš šobrīd arī ir miris. Esmu vienīgais mantinieks, taču pa šo laiku netika sakārtotas mantojuma tiesības. Mēs tagad atgriežamies Latvijā, un gribas visu nokārtot, diemžēl par īpašumu es kadastrā nevaru atrast informāciju. Kādas ir manas turpmākās darbības? 

A
atbild:
30. jūlijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Civillikuma (CL) 693. pants nosaka: 

“Ja mantojuma pieņemšanai mantojuma atstājējs noteicis zināmu termiņu, tad ieceltam mantiniekam tas jāievēro. 

Ja tāds termiņš nav noteikts, bet mantinieki ir uzaicināti, tad mantot aicinātam sava griba par mantojuma pieņemšanu jāizteic līdz uzaicinājumā noliktam termiņam. 

Ja uzaicinājuma nav bijis, tad mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu gada laikā, skaitot šo termiņu no mantojuma atklāšanās dienas, ja mantojums atrodas viņa faktiskā valdījumā (692. p. 2. d.), bet pretējā gadījumā – no ziņu saņemšanas laika par to, ka mantojums atklājies.” 

Savukārt atbilstoši CL 694. pantam, ja tajā laikā, kad aicina mantot, mantojums atrodas aicinātā faktiskā valdījumā (692. p. 2. d.) vai ja šādu valdījumu viņš iegūst vēlāk, un ja viņš līdz iepriekš norādīto termiņu (693. p.) notecējumam nedod par mantojuma pieņemšanu noteiktu atsauksmi, tad atzīstams, ka viņš to pieņēmis. Bet, ja mantot aicinātais, kura faktiskajā valdījumā mantojums neatrodas, palaiž garām nolikto termiņu, noteikti neizsakot savu gribu, tad atzīstams, ka viņš mantojumu atraidījis. 

Kā iepriekš LV portālam skaidrojusi Latvijas Zvērinātu notāru padome, ja esat pieņēmis mantojumu faktiskajā valdījumā, tad mantošanas iesniegumu var iesniegt arī pēc CL noteiktā gada termiņa beigām. Jums jāvēršas pie zvērināta notāra un jāparaksta iesniegums, ar kuru apliecināt, ka mantojumu esat pieņēmis faktiskajā valdījumā likumā noteiktajā termiņā. Mantojuma iesniegumam jāpievieno mantojuma atstājēju (domājams, ka šajā gadījumā gan mātes, gan tēva) miršanas apliecības un radniecību pierādoši dokumenti. 

Vienlaikus norādām, ka par konkrēto situāciju precīzu atbildi jums spēs sniegt tikai notārs. 

Notāru kontaktinformāciju var meklēt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas