E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33283
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Kur sūdzēties par pārvaldnieka nelikumībām

J
jautā:
13. jūlijā, 2024
Uldis

Labdien! Kam var sūdzēties par nama apsaimniekotāja nelikumībām un bezdarbību? Uzturēšanas izdevumiem tiek pierakstīti fiktīvi darbi, bet netiek izpildīti darbi, par kuriem bija vienošanās.

A
atbild:
15. jūlijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Ja namu pārvaldnieks veic nelikumības, jums ar iesniegumu ir jāvēršas policijā. 

Ekonomikas ministrija skaidro: gadījumā, ja pārvaldnieks nepienācīgi veic viņam uzdotās pārvaldīšanas darbības vai citus likumā noteiktos pārvaldnieka pienākumus, piemēram, neved mājas lietu, nereģistrējas Dzīvojamo māju pārvaldnieku reģistrā vai arī nesniedz jebkura veida informāciju, dzīvojamās mājas īpašnieks var izbeigt ar viņu pārvaldīšanas līgumu un uzticēt mājas pārvaldīšanu citai personai. Dzīvojamās mājas īpašnieks savu pilnvarojumu pārvaldniekam var atsaukt jebkurā laikā. 

Tāpat Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 16. panta pirmā daļa noteic, ka pārvaldnieks ir atbildīgs dzīvojamās mājas īpašniekam par viņam dotā pārvaldīšanas uzdevuma izpildi saskaņā ar šā likuma, Civillikuma un noslēgtā pārvaldīšanas līguma noteikumiem. 

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5. pants paredz, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas nodrošināšana (tostarp ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistīto lēmumu pieņemšana, darījumu slēgšana) ir dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums. 

Lai izvēlētos jaunu pārvaldnieku, dzīvokļu īpašniekiem par to jālemj Dzīvokļa īpašuma likuma noteiktajā kārtībā, t. i., sasaucot kopsapulci, aptaujas veidā vai citādi savstarpēji vienojoties. Lai vienotos par pārvaldnieku, jāsavāc 50% plus viena balss.

Vairāk par pārvaldnieka maiņu varat lasīt LV portāla publikācijā “Kad un kā mājai mainīt pārvaldnieku”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas