E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33248
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai tuvinieks var kļūt par asistentu ģimenes loceklim

J
jautā:
09. jūlijā, 2024
Jans

Labdien! Man ir tāda situācija, ka es esmu pašnodarbinātais un sniedzu digitālā dizaina pakalpojumus. Un man ir māte, 2. grupas invalīde un pensionāre, kurai pienākas asistenta pakalpojumi jeb palīdzība. Tagad viņai šos pakalpojumus jeb palīdzību sniedz sveša persona, kura saņem par to atlīdzību. Mana māte vēlas, lai viņai palīdzētu es un kļūtu par viņas asistentu. Vai es varu vienlaikus būt viņas oficiālais asistents un pašnodarbinātais, sniedzot savus pakalpojumus kā dizaina speciālists? Ja jā, tad vai man ir kaut kur jāreģistrējas, jāziņo vai citādi jāraksta ceturkšņa atskaites VID? Un kā tad man maksāt atsevišķi ieņēmumus un nodokļus, ja es būšu pašnodarbinātais divās vietās jeb, tā teikt, divos darbos? 

A
atbild:
11. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības sniegt asistenta pakalpojumu pašvaldībā ir jebkurai fiziskai personai, kurai ir darba vai personiskā pieredze saskarsmē ar personu ar invaliditāti. Asistents var būt arī tuvinieks. Taču arī tuviniekam ir jāveic visi asistenta pienākumi un jāsniedz palīdzībā tādā apmērā, tik stundu, cik cilvēkam ar invaliditāti ir nepieciešams konkrētiem mērķiem. 

Asistentam ir paredzēta atlīdzība. Līgumu ar asistentu slēdz pašvaldības sociālais dienests. Tajā uzzināsiet, vai varat būt asistents savai mātei un kāda veida līgumu var slēgt. 

Ja asistents ir reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs, tad nodokļi no asistenta atlīdzības netiek ieturēti – asistents pats ir atbildīgs gan par iedzīvotāju ienākuma nodokļa, gan valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu nomaksu. 

Pašnodarbinātajam var būt vairāki saimnieciskās darbības veidi. 

Reģistrējot saimniecisko darbību, tiek norādīts pamatdarbības veids. Gada laikā, uzsākot nodarboties ar citu darbības veidu, nodokļu maksātājam par izmaiņām jāpaziņo Valsts ieņēmumu dienestam. Ja darbības veids atbilst pamatdarbības definīcijai, tad par izmaiņām pamatdarbības veidā jāpaziņo no nākamā gada 1. janvāra līdz 1. maijam. Savukārt papildu darbības veidus var mainīt un paziņot jebkurā laikā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas