E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33205
Lasīšanai: 3 minūtes

Teritorijas apžogojuma uzstādīšanas nosacījumi

J
jautā:
05. jūlijā, 2024
Viktors

Lūdzu, paskaidrojiet, kādi noteikumi, likumi, citi normatīvie akti nosaka starp kaimiņiem uzstādīto iekšrobežu žogu augstumu un caurredzamību! Rīgas privātmāju rajonā starp divām 12 stāvu privātmājām uz zemesgabalu robežas ir izveidots 2,25 metru augsts masīvs žogs: 70 cm betona pamati, 155 cm koka necaurredzams žogs. Es vēlos to pazemināt par 25 cm, jo neko neredzu, bet kaimiņi ir pret. Paldies par konkrētu atbildi!

A
atbild:
15. jūlijā, 2024

Katrā administratīvajā teritorijā ir saistoši attiecīgās pašvaldības izdotie un apstiprinātie saistošie noteikumi teritorijas izmantošanas un apbūves jomā. Žoga būvniecībai jūsu jautājumā minētajā kontekstā nav speciālu prasību pēc būvniecības dokumentācijas (projekta vai paskaidrojumu raksta) izstrādes un saskaņošanas būvvaldē.  

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi” 6. punktu paskaidrojuma raksts, apliecinājuma karte, būvniecības iesniegums vai cita būvniecības ieceres dokumentācija nav nepieciešama, saskaņojot ar zemesgabala īpašnieku, būves īpašnieku vai, ja tāda nav, tad ar zemesgabala, būves tiesisko valdītāju un trešajām personām, kuru tiesības tiek skartas, ja normatīvajos aktos par saskaņojuma nepieciešamību nav noteikts citādi, un ievērojot citos normatīvajos aktos noteiktās prasības atsevišķu labiekārtojuma elementu (piemēram, soliņi, celiņi, vaļēja terase (kas nav saistīta ar ēku), medību torņi ar augstumu līdz 10 m, bērnu rotaļu ierīces, sporta aprīkojums, atsevišķas laternas un apgaismes ķermeņi, karogu masti ar augstumu līdz 12 m (ieskaitot), dārza kamīni, ielu norādes stabi, laipas, brīvi stāvošas atkritumu tvertnes, velosipēdu statīvi), žoga un pirmās grupas sporta laukuma (bez inženiertīkliem) būvdarbiem, kā arī kapavietas aprīkojuma (piemēram, kapavietā uzstādīta piemiņas zīme, piemineklis, soliņš, apmales, sēta) būvdarbiem. 

Tādējādi žoga būvniecība vai pārbūve ir iespējama, attiecīgos darbus saskaņojot ar tiem īpašniekiem, kurus minētā pārbūve skar. Ja konkrētie īpašnieki saskaņojumu nedod, žoga pārbūves darbi nebūs iespējami.  

Ar žoga izbūves prasībām Rīgas administratīvajā teritorijā var iepazīties šeit

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas